Krivokapić predlaže formiranje odbora za praćenje izbornog zakona

Formiranje ovog odbora bilo je predviđeno prošlogodišnjim zaključcima Skupštine o izglasavanju povjerenja u izborni proces
100 pregleda 6 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.07.2014. 19:23h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić predložiće na kolegijumu tokom ove sedmice formiranje privremenog parlamentarnog odbora za praćenje primjene izbornih zakona, saznaju “Vijesti” u parlamentu.

Skupština Crne Gore je prošle sedmice odbila predlog poslanika DF Gorana Danilovića, SNP Aleksandra Damjanovića i Mladena Bojanića iz Pozitivne da se formira ovaj odbor, jer je u plenumu izostala podrška predstavnika SDP, iako je prethodno predsjednik zakonodavnog odbora podržao ovaj opozicioni predlog.

Krivokapić je ranije u najmanje dva navrta ukazao da je povjerenje u izborni proces dodatno narušeno na lokalnim izborima.

“Moram priznati da smo dobili uznemiravajuće podatke o daljem rušenju povjerenja u izborni proces”, rekao je Krivokapić nekoliko dana nakon lokalnih izbora.

On je tada najavio da će SDP prikupiti podatke, uraditi analitiku izbornog procesa, a tek nakon toga, kako je objasnio, dogovoriti model i formirati radnu grupu.

Opozicija je kritikovala SDP zbog neizglasavanja predloga ove odluke, navodeći da su razočarani poistupkom SDP. Za predlog odluke u Skupštini je glasalo 37 poslanika opozicije, manjinskih stranka i LP, devet je bilo protiv, a 24 uzdržano.

Poslanici DPS su glasali protiv predloga za formiranje odbora jer je, kako su tvrdili, pravno sporan jer dijelom ulazi u ingerencije lokalne samouprave, predlažući da se sačeka sa njegovim formiranjem dok se ne zaokruži zakonska regulativa iz izbornog zakonodavstva, s obzirom da je Ustavni sud proglasio neustavnim dio odredbi Zakona o finansiranju političkih partija.

Formiranje ovog odbora bilo je predviđeno prošlogodišnjim zaključcima Skupštine o izglasavnju povjerenja u izborni proces, na šta insistira Evropska komisija i Evropska unija. Predlogom tri opooziciona poslanika bilo je, između ostalog, predviđeno da Privremeno radno tijelo nadgleda rad institucija u dijelu koji se odnosi na primjenu izbornih zakona.

Bonus video: