"Radnim verzijama zakona o pravosuđu potrebne izmjene"

"Samo pravilna primjena zakona obezbjeđuje povjerenje u sudstvo, a ne samo njihovo donošenje“
0 komentar(a)
odbor za pravosuđe, Foto: Savo Prelević
odbor za pravosuđe, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.07.2014. 14:50h

Radnim verzijama zakona o pravosuđu potrebne su određene izmjene, kako bi ti akti mogli da doprinesu efikasnijem radu sudija i tužilaca, smatra poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), Marta Šćepanović.

Ona je agenciji MINA kazala da su članovi radne grupe, zadužene za izradu nacrta zakona, spremni da te izmjene dorade.

“Sam naziv nacrt zakona podrazumijeva da je podložan promjenama i da je to osnova za dalju razradu, a u postupku u kojem će svi subjekti dati svoj doprinos kako bi se došlo do konačnog predloga zakona“, rekla je Šćepanović agenciji MINA.

Na pitanje smatra li da da bi usvajanjem tih akata bio eliminisan ili umanjen politički uticaj, Šćepanović je kazala da bilo kakav uticaj, pa i politički, zavisi isključivo od pojedinca koji primjenjuje zakon.

"Takođe, samo pravilna primjena zakona obezbjeđuje povjerenje u sudstvo, a ne samo njihovo donošenje“, navela je Šćepanović.

Ona je kazala da nije saglasna sa ocjenama da radne verzije zakona o pravosuđu ozbiljno ugrožavaju autonomiju sudija i drastično sužavaju krug kandidata koji mogu biti birani na najviše pozicije.

"Jer, pored toga što primjenjuju Ustav i zakon u svom radu, sudije svakako moraju raditi na ujednačavanju sudske prakse, što se upravo i vidi iz radnih verzija“, kazala je Šćepanović.

Ona smatra da radna verzija tih zakona ne sužava krug kandidata koji mogu biti birani na najviše pozicije, s obzirom na to da je, kako je objasnila, koncept nacrta zakona uređen tako da omogućava ocjenjivanje rada sudija i tužilaca, a u skladu sa ocjenjivanjem i njihovo napredovanje.

"I upravo omogućava da oni iz reda sudija i tužilaca sa najboljim rezultatima rada, napreduju u više instance“, pojasnila je Šćepanović.

Komentarišući izjavu predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice da je predloženim rješenjima sudijama dato “mnogo obaveza, a malo prava“, Šćepanović je rekla da pretpostavlja da će sudije, tokom javne rasprave, aktivno učestvovati i dati svoje primjedbe i sugestije.

"Mada smo na Odboru za pravosuđe upoznati da su članovi radne grupe za izradu nacrta zakona, pored ostalih predstavnika, bili i sudije i tužioci“, dodala je Šćepanović.

Bonus video: