Sudi mu se zbog zloupotreba, optuživali ga da kupuje glasove: Vlada ga unaprijedila

Ajanović je drugi akter afere “Snimak” koga je kabinet Đukanovića odlučio da unaprijedi
13 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2014. 14:27h

Vlada je za vršioca dužnosti direktora Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu Crne Gore imenovala direktora Centra za socijalni rad u Pljevljima i Žabljaku Jusa Ajanovića kome se sudi u pljevaljskom sudu u aferi “Snimak”.

Pljevaljsko tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Ajanovića i Ermina Nuhanovića, zaposlenog u pljevaljskom Centru za socijalni rad, zbog krivičog djela zloupotreba službenog položaja, iako je MANS podnio prijavu i zbog krivičnog djela povreda opredjeljenja pri glasanju zbog navodne kupovine glasova za DPS kroz isplatu jednokratnih socijalnih naknada od 50 eura za 395 građana uoči parlamentarnih izbora 2012. Vlada je, na predlog ministra rada i socijalnog staranja Predraga Boškovića dala saglasnost da se Ajanović imenuje za v.d. direktora novoosnovanog samostalnog organa uprave Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu do imenovanja direktora, stoji u informaciji sa prekjučerašnje sjednice Vlade.

Ajanović je tako postao drugi akter afere “Snimak” koga je kabinet Mila Đukanovića odlučio da unaprijedi, nakon što je početkom godine postavila tada poslanika Zorana Vukčevića za predsjednika Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF), institucije u koju su opozicija i civilni sektor takođe upirali prstom zbog mogućih odvajanja sredstava za kupovinu glasova.

Vlada je to uradila, uprkos insistiranju Evropske komisije i Evropske unije da afera “Snimak” dobije pravosudni epilog i da se radi na uspostavljanju povjerenja u izborni proces. Osim Ajanoviću i Nuhanoviću, zamjenik osnovnog državnog tužioca u Pljevljima Milivoje Tomčić podigao je prije nekoliko mjeseci optužnice protiv 10 aktivista DPS-a zbog zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

Kazne za krivična djela za koja su optuženi iznosi do tri godine zatvora. Ajanović i Nuhanović su dogovorili da uzme 19. 750 eura državnog novca, mimo zakona i pravila, i da ga preko saradnika sa kojima je Nuhanović bio veza daju biračima. Većina svjedoka na suđenju je priznala da je davala ili primila novac u oktobru 2012, ali su negirali da to ima veze sa izborima.

Vlada: Juso nije kriv dok ga ne osude

Vladin biro za odnose sa javnoću juče nije direktno odgovorio na pitanje kako komentariše činjenicu da će Zavodom za socijalnu i dječju zaštitu rukovoditi Ajanović, kome se sudi za zloupotrebu službenog položaja.

“Najbolji odgovor Vam daju: Član 11 Opšte deklaracije o ljudskim pravima usvojene i progla šene na Generalnoj skupštini UN , 10. decembra 1948. (Rezolucija br. 217 /III/) i 2. Član 6 stav 2 Evropske konvencije o ljudskim pravima donijet u prvobitnoj verziji 4. novembra 1950. godine”, navodi se u odgovoru koji je potpisao šef vladinog birao Srđan Kusovac.

Suština ovih odredbi je pretpostavka nevinosti. Paradoks je to što, prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, niko protiv koga se vodi istraga ne bi mogao da bude zapošljen u tom zavodu ili nekoj drugoj državnoj instituciji.

Bonus video: