MANS: Presuda suda dokaz da je država opstruirala istragu afere "Snimak"

Presudom je ukinuto rješenje Monstata kojim se članovima Anketnog odbora zabranjuje pristup bazama podataka o punoljetnim građanima
3 komentar(a)
presuda, Foto: Shutterstock
presuda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.07.2014. 13:23h

Najnovija presuda Upravnog suda, kojom se poništava odluka Monstata da Anketnom odboru za istraživanje afere "Snimak" ne dostavi informacije, još jedan je dokaz da su državne institucije vršile aktivnu opstrukciju istrage izbornih zloupotreba kako bi se što uspješnije prikrila konkretna krivična djela, ocjenjuju u MANS-u.

Presudom je ukinuto rješenje Monstata kojim se članovima Anketnog odbora zabranjuje pristup bazama podataka o punoljetnim građanima koji žive na terotoriji Crne Gore, onima koji ne žive na teritoriji države, kao i elektronskim bazama iz popisa stanovništva iz 2011. godine.

Ovi podaci su Anketnom odboru bili potrebni kako bi se provjerile sumnje da poređenja između biračkih spiskova i popisa stanovništva pokazuju da u pojednim opštinama postoji više glasača nego što je popisu zabilježeno punoljetnih građana. To je situacija koja ne bi bila moguća osim u slučaju da su vršeni nezakoniti upisi u birački spisak, navode u MANS-u.

Upravo zbog ovakvih situacija gdje državne institucije smišljeno i organizovano rade na prikrivanju informacija koje mogu ukazati na postojanje izborne korupcije, ova NVO se zalagao za uspostavljane veće kontrole u dijelu primjene izborne legislative, stoji u saopštenju.

MANS je još jednom pozvao šefa crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića da “bez odlaganja predloži model putem koje bi se obezbijedila očigledno prijeko potrebna kontrola sprovođenja izborne legislative i preduzme konkretne korake na vraćanju povjerenja javnosti u izborni proces u Crnoj Gori”.

Bonus video: