Jovićević: Dogovori li se sa DPS-om, na Krivokapiću će se slomiti koplja

"Kad to traje 15 godina, neke politički minorne ličnosti na pozicijama umisle da rade jako važne stvari za državu i da od njih zavise tako krupne stvari...”
72 komentar(a)
Svetozar Jovićević, Foto: Boris Pejović
Svetozar Jovićević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.07.2014. 11:38h

Mogući savez Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske partije socijalista (DPS) u Podgorici pokazao i da Ranko Krivokapić više ne kontroliše stranku, dok bi takva koalicija značila početak raslojavanja u SDP-u, ocijenio je profesor Svetozar Jovićević.

On smatra da će tokom pregovora o formiranju vlasti u Podgorici, DPS pokušati da pojača podjele kod manjeg koalicionog partnera i dovede u pitanje Krivokapićev liderski kapacitet.

Jovićević tvdi da je do nesporazuma u SDP-u došlo jer Krivokapić prije izbora nije procijenio koliko su stranačke kolege zaista spremne na promjene.

"Krivokapić je prije izbora trebalo da vidi unutrašnju snagu da se promjene izvedu do kraja. Ovako će se na njemu slomiti koplja. Vrh DPS-a uveliko radi na raslojavanju SDP-a od kojih bi da naprave još većeg piona nego što je dosad bio. To im, izgleda, neće biti tako teško. Ako ostanu sa DPS-om neki od socijaldemokrata će dobiti zasluženu nagradu, kroz razne pozicije, ali će partija biti praktično uništena. Raslojiće se na manji dio, koji će pokušati da se u potpunosti ne poistovjeti sa DPS-om, i onaj koji će defacto biti član DPS-a. To je pitanje mjeseci“, kazao je Jovićević u razgovoru za "Vijesti".

On tvrdi da će SDP političkoj javnosti teško objasniti ostanak sa DPS-om, nakon otvorenog ukazivanja na brojne afere, izborne krađe i rasprodaju državne imovine.

Ističući kako izgleda da je Krivokapić jedan od rijetkih u partiji koji je spreman da napravi zaokret od DPS-a, Jovićević je upozorio da su mnogi funkcioneri u SDP-u ušli u vlast zbog ličnih ambicija, a ne stvarne želje za promjenama.

"Kad to traje 15 godina, neke politički minorne ličnosti na pozicijama umisle da rade jako važne stvari za državu i da od njih zavise tako krupne stvari kakve su autoput, evroatlantske integracije ili policija. Oni postaju sami sebi važni, a u suštini se to sve rješava na jednom mjestu-u vrhu DPS-a. Poslije toliko vremena ta navika postaje otrovna i oni ne vide realno svoje pozicije“.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju "Vijesti" za 17. jul

Bonus video: