Merkel sa liderima regiona, među njima i Vujanović

Riječ je o nastavku dijaloga lidera regiona, u okviru procesa Brdo-Brioni, koji su inicirali predsjednici Hrvatske i Slovenije Ivo Josipović i Borut Pahor
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.07.2014. 07:23h

Predsjednici država Jugoistočne Evrope sastaju se danas u Kneževom dvoru u Dubrovniku na godišnjem sastanku, na kojem će učestvovati i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Riječ je o nastavku dijaloga lidera regiona, u okviru procesa Brdo-Brioni, koji su inicirali predsjednici Hrvatske i Slovenije Ivo Josipović i Borut Pahor, da bi se ojačala regionalna saradnja.

Uz predsjednike Hrvatske i Slovenije, na današnjem skupu u Dubrovniku, na kojem neće biti državnih obilježja, učestvovaće i predsjednici Srbije Tomislav Nikolić, Albanije Bujar Nishani, Crne Gore Filip Vujanović, Kosova Atifete Jahjaga, Makedonije Đorđe Ivanov, kao i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović.

Teme ovogodišnjeg sastanka su politička situacija i odnosi u regionu, nastavak politike proširenja EU, infrastrukturni projekti s naglaskom na završetak Jadransko-jonskog autoputa i željeznički koridor Minhen-Istanbul, kao i energetska politika.

Očekuje se, kako je najavljeno u Zagrebu, da će lideri regiona i ovog puta naglasak staviti na potrebu konačne konsolidacije evropskog prostora, a od njemačke kancelarke da ukaže na važnost regionalne saradnje, na kojoj počiva i EU.

Bonus video: