Grigić: Još malo posla do pozivnice

“Crna Gora je na pravom putu, sve više se približava potpunom ispunjenju uslova za članstvo u NATO-u i to će se ubrzo i dogoditi”
61 pregleda 4 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.07.2014. 10:58h

Sve zemlje Alijanse Crnu Goru vide kao najozbiljnijeg kandidata za 29. članicu, a pozivnica neće biti poslata ove godine samo zato što je potrebno obaviti još malo posla na ispunjavanju uslova, poručio je ambasador Hrvatske pri NATO-u, Boris Grigić.

“Zaključak ministara vanjskih poslova NATO-a, koji još mora biti potvrđen na Samitu, je odlična vijest za Crnu Goru i ne treba ga prikazivati kao zaključak da se nešto ne dogodi. Ako pogledate suštinu tog zaključka onda ćete vidjeti da je to početak konkretnih aktivnosti koje će u konačnici rezultirati članstvom Crne Gore u NATO-u”, rekao je on.

Prema riječima Grigića, posao koji će tokom predstojeće godine dana odraditi crnogorske institucije i NATO timovi zapravo je dio normalnog postupka koji mora biti obavljen prije članstva.

“Kada, najkasnije do kraja 2015. godine, bude razmotreno pitanje slanja pozivnice to će biti završni čin, finale procesa koji će početi nakon Summita. A završni čin je obično kratak i efektan”, kazao je Grigić agenciji MINA.

On smatra da nema razloga za zabrinutost. “Crna Gora je na pravom putu, sve više se približava potpunom ispunjenju uslova za članstvo u NATO-u i to će se ubrzo i dogoditi”.

Komentarišući medijske navode da su se Sjedinjene Američke Države (SAD), Francuska i Njemačka protivile tome da se Crna Gora ove godine dobije poziv za članstvo u Alijansi, Grigić je kazao da sve članice NATO-a u Crnoj Gori vide najozbiljnijeg kandidata za 29. članicu.

“I podržavaju napore koje svi najodgovorniji dužnosnici Crne Gore čine kako bi ostvarili taj strateški cilj. SAD u tom smislu nijesu nikakav izuzetak”, dodao je on.

On smatra da je samo jedan razlog zbog kog je članstvo Crne Gore u Alijansi i dobijanje poziva prolongirano – potrebno je obaviti još malo posla na ispunjavanju uslova.

Upitan šta se u predstojećem periodu od Crne Gore očekuje kad su u pitanju reforma bezbjednosnog sektora i vladavina prava, Grigić je rekao da se radi o potpunom ispunjavanju standarda, uključujući i primjenu u praksi onoga što je zakonski već regulisano.

“Moja preporuka je – učinite još malo napora, ne radi NATO-a već radi svojih građana, i bićete srdačno dočekani kao 29. članica najjačeg, najvećeg i najdugotrajnijeg vojno-političkog saveza u istoriji čovječanstva”, zaključio je Grigić.

Ovaj tekst je pripremljen u okviru projekta NATO Info servis, koji agencija MINA realizuje sa Centrom za demokratsku tranziciju.

Bonus video: