Herceg Novi: Otkrivena spomen ploča bokeljskim heroinama

"Danas je na žalost mnogo onih koji su svoje lične interese stavili ispred opštih javnih interesa i opšteg dobra"
565 pregleda 3 komentar(a)
spomen ploča pet Danica, Foto: Slavica Kosić
spomen ploča pet Danica, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.07.2014. 15:22h

Povodom 13. jula na fasadi objekta Galebu u Igalu danas je otkrivena spomen ploča bokeljskim heroinama Danici Tomašević, Danici Kosić, Danici Đurović, Danici Bojanić i Danici Popivodi Spomen ploču je postavio Savez boraca Herceg Novog.

Osim imena bokeljskih heroina na ploči je uklesana i poruka „Zemljo moja - mladost sam ti dala“.

Mlade Danice su kao osamnaestogodišnjakinje poginule u NOR-u, a predsjednica SO Danijela Đurović je rekla da joj je velika čast što je imala prilike da otkrije spomen ploču pet odvažnih, hrabrih djevojaka „koje su svoje živote dale za sve nas“.

"Danas je na žalost mnogo onih koji su svoje lične interese stavili ispred opštih javnih interesa i opšteg dobra. U ovim turbulentnim vremenima takvih je primjera sve više. Ove mlade djevojke, ove heroine, pokazale su svojim životom, svojom beskompromisnom borbom i svojom najvećom žrtvom, kako i na koji način treba živjeti, kako se boriti i koje ideale treba braniti. Takve uzore treba da tražimo i danas“, poručila je Đurović.

O svojim ratnim drugaricama, o njihovoj mladosti, ljepoti i herojskoj smrti govorila je Olga Đukić Kosić.

"Bile su Danice iz Boke. Svih pet imale su isto ime i iste sudbine", rekla je Olga Đukić Kosić.

"Rasle su zajedni i mladost provele u svojoj lijepoj Boki. Još u predratnim danima pripadale su naprednoj omladini, borile su se protiv neravnopravnog položaja radnika i ponižavajućeg položaja žena. Radile su zajedno na pripremi ustanka, obučavale se za rukovanje oružjem, u prvoj pomoći i vojnopolitičkoj nastavi. U Trinaestojulskom ustanku među prvima su pošle u Orjenski partizanski bataljon gdje su se istakle kao borci, bolničarke i pozadinski radnici. Aprila 1942., na poziv štaba Nikšićkog odreda polaze sa grupom najboljih omladinaca Orjenskog bataljona i od tada, njihov borbeni put je put Pete crnogorske brigade. Zajednički su prošle put – Zelengora, Prozor, Konjic, Nevesinje, Foča,Kalinovik, put gladi, tifusa, bombi, mraza, bitke za ranjenike. I svih pet su izgubile život u IV i V ofanzivi. Buket Danica, buket osamnaestogodišnjih bokeljskih djevojaka uvenuo je u epopeji Sutjeske, ni grob im se ne zna", rekla je Olga Đukić Kosić.

"Njihova imena stajaće vječno zapisana na šetalištu ovog divnog grada, okupanog suncem i podsjećaće na djevojačku i ljudsku ljepotu pet osamnaestogodišnjih Danica", poručila je Olga Đukić Kosić.

Otkrivanju spomen ploče prisustvovala je rodbina poginulih djevojaka, predstavnici SUBNORA I UBNORA i lokalne vlasti.

Bonus video: