Knežević: Lukšić napravio diplomatski ispad, treba javno da se izvini

On smatra da je kriza parlamentarizma u Crnoj Gori, nastala zbog poniznosti parlamentaraca vladajuće partije
52 pregleda 23 komentar(a)
Demokratski front, Milan Knežević, Foto: Zoran Đurić
Demokratski front, Milan Knežević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.07.2014. 11:46h

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je da već odavno mnogo toga nije u redu s DPS, i da se potvrđuju slutnje o brzom kraju njegove dominacije, što pokazuje i jučerašnji diplomatski ispad potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i evropskih integracija, Igora Lukšića, pritom jedan od njegovih brojnih ispada u nizu.

"Podjednako "uspješan" ministar, kao prethodno i premijer, Lukšić je u razgovoru s novozelandskim šefom diplomatije Marejem Mekalijem izrazio nadu da će, nedavno pokrenute aktivnosti o imenovanju nerezidentnog ambasadora Crne Gore na Novom Zelandu, uskoro biti realizovane. A na skupštinskom Odboru za međunarodne odnose i iseljenike, čiji je predsjedavajući upravo višegodišnji visoki funkcioner DPS Miodrag Vuković, još 4. jula, većinom glasova je dato pozitivno mišljenje o kandidatu za mjesto izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore u Australiji i na Novom Zelandu, na nerezidentnoj osnovi, Darku Uskokoviću", istakao je Knežević.

Međutim, dodaje Knežević, Lukšić, nakon čitavih deset dana (!), razdragano izražava te i takve nade, želje i očekivanja, i time jasno pokazuje stepen svoje "informisanosti", opšteg rasula u njegovom ministarstvu, i odnosa s partijskim drugovima iz skupštinskih klupa.

"Da crnogorska spoljnopolitička groteska bude potpuna, Uskoković je izabran i za ambasadora na rezidentnoj osnovi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok će funkciju nerezidentnog ambasadora za Australiju i Novi Zeland obavljati iz Podgorice. Kako će to Uskoković istovremeno biti u Abu Dabiju i Podgorici, a opet i na Novom Zelandu, i u Australiji, to će jedino objasniti Udruženje fizičara, tim prije što ministar Lukšić već deset dana i ne zna da je dobio ambasadora za Novi Zeland", saopštio je Knežević.

Lukšić da se izvini

On smatra da Lukšić vjerovatno ne zna ni da je novoimenovani Ambasador za Novi Zeland kao ključnu aktivnost u toj zemlji najavio povezivanje biciklističkih saveza Crne Gore i Novog Zelanda.

"Skandal, koji je Lukšić priredio prilikom razgovora s novozelandskim šefom diplomatije, zaslužuje njegovo javno izvinjenje, pošto ostavku nije podnio ni u mnogo težim prekršajima, pa ni u slučaju Listing. Istovremeno, ovo je još jedan od pokazatelja da u MVP-u rade partijski najamnici, nesposobni da odgovore izazovima čak i provincijalne diplomatije, kakvu forsira Lukšić, i koji, zahvaljujući isključivo partijskoj pripadnosti, egzistiraju izgubljeni u katakombama i lavirintima državnih institucija", rekao je Knežević.

Mnogo toga ne funkcioniše među partijskim drugovima

On smatra da je kriza parlamentarizma u Crnoj Gori, nastala zbog poniznosti parlamentaraca vladajuće partije i njihovih uskoka, koji su zakonodavno tijelo pretvorili u potvrdu apsurdnih, po građane i državu katastrofalnih odluka koje nalaže Vlada, što predstavlja već hroničnu boljku.

"Ali, ovakva „sinhronizovana” korespondencija na relaciji poslanici DPS - Vlada - Predsjednik, jasan je znak da mnogo toga ne funkcioniše među partijskim drugovima. Odavno je poznato i da članovi DPS-a redovno stavljaju stranačke interese iznad državnih, uz zavidan nivo jedinstva, ali je sad više nego jasno da je partijska imperija ušla u ozbiljan i nezaustavljiv proces samourušavanja" ističe nežević.

Po njegovim riječima teško je odrediti šta više pogađa DPS: svakodnevni pritisci međunarodne zajednice da se počne s hapšenjima zbog kriminala, korupcije i kršenja ljudskih prava, ili što stege, koje su dosad čvrsto držale na okupu svakog funkcionera DPS-a, nezaustavljivo popuštaju.

"Sve vidljiviji kolaps ključne karike, savršene poslušnosti i kontrole u sistemu, izgrađenom na neistinama i dominaciji, raslojavanju i strahu, dovešće do sveopšteg osvješćivanja, i potpunog sloma onih, koji Crnu Goru već predugo drže okovanu", zaključio je Knežević.

Bonus video: