Lukšić: Odluka o NATO-u podsticaj za Crnu Goru

Pejanović Đurišić je u razgovoru sa Nuland naglasila značaj strateškog partnerstva sa SAD u oblasti odbrane
51 pregleda 8 komentar(a)
Viktorija Nuland, Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Viktorija Nuland, Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 12.07.2014. 19:20h

Odluka ministar članica NATO-a da se otvore intenzivirani razgovori veliki je podsticaj za Crnu Goru da se fokusira na preostale obaveze i da do kraja 2015. godine dobije poziv za članstvo, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

On je danas u Podgorici razgovarao sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Viktorijom Nuland.

Lukšić je kazao da su ministri članica NATO-a odlukom da se otvore fokusirani i intenzivirani razgovori odali priznjanje Crnoj Gori, prepoznali posvećenost i napredak na planu realizacije obaveza iz četiri prioritetne politike.

„Poruka ministara članica NATO-a veliki je podsticaj da se fokusiramo na preostale obaveze i da do kraja 2015. godine dobijemo poziv za članstvo“, kazao je Lukšić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Lukšić i Nuland su, kako se navodi, izrazili zadovoljstvo sadržajem i intenzitetom bilateralnih i prijateljskih odnosa i razmijenili mišljenja o daljem unapređenju partnerstva i saradnje.

Ocijenjeno je da je odlične bilateralne odnose između Crne Gore i SAD neophodno dodatno ojačati kroz unapređenje ekonomske saradnje.

Nuland je istakla da Crna Gora može da računa na dalju podršku i pomoć SAD na njenom daljem evroatlantskom putu, posebno u ključnim oblastima reformi.

"Ona je pohvalila doprinos Crne Gore regionalnoj i globalnoj bezbjednosti i učešće u ISAF misiji u Avganistanu", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Lukšić upoznao Nuland i sa aktivnostima na planu evropske integracije, ističući da je Crna Gora lider u regionu u ovom procesu, koji se odvija u skladu sa planiranom dinamikom.

"U tom smislu, izrazio je zahvalnost za podršku SAD-a evropskim integracijama Crne Gore, posebno u oblastima unapređenja vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije", navodi se u saopštenju.

Lukšić i Nuladn razgovarali su i o regionalnoj saradnji država zapadnog Balkana, a posebno je apstrofirna uloga i doprinos Crne Gore u jačanju mehanizama zajedničkog djelovanja usmjerenog na projektno orjentisanu saradnju.

Nuland je ocijenila da je Crna Gora prepoznta kao konstruktivni susjed i partner.

Pejanović Đurišić: Crna Gora spremna da učestvuje intenziviranom dijalogu

Crna Gora je spremna da u najkraćem mogućem roku, aktivno učestvuje u intenziviranom dijalogu sa NATO kako bi se i na taj način stvorili uslovi za još efikasniji nastavak realizacije reformi, poručila je ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić.

Ona je u razgovoru sa Viktorijom Nuland naglasila značaj strateškog partnerstva sa SAD u oblasti odbrane i izrazila očekivanje

Pejanović Đurišić, kako se saopšteno iz Ministarstva odbrane, očekuje da će Crna Gora i u narednom periodu imati punu podršku kako za sprovođenje reformi sektora odbrane, tako i za napredak na putu ka članstvu Crne Gore u NATO.

Ona je upoznala Nuland sa prioritetnim zadacima Ministarstva odbrane u narednom periodu u kontekstu nastavka aktivnosti na implementaciji standarda i dostizanju kriterijuma, čime će na najbolji način biti pokazan stepen ukupne spremnosti za punopravno članstvo u NATO Alijansi.

Pejanović-Đurišić je pozdravila odluku ministara vanjskih poslova iz juna ove godine da se sa Crnom Gorom otvore intenzivirani i fokusirani razgovori smatrajući takav stav potvrdom ostvarenih rezultata u evroatlantskim integracijama.

"Ministar je naglasila spremnost Crne Gore da, u najkraćem mogućem roku, aktivno učestvuje u intenziviranom dijalogu sa NATO kako bi se i na taj način stvorili uslovi za još efikasniji nastavak realizacije reformi, kako u sektoru odbrane, tako i u ostalim oblastima od značaja", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Nuland istakla da je Crna Gora postigla značajne rezultate u reformi odbrambenog sektora i izgradnji kapaciteta oružanih snaga.

"Posebno je istakla značaj učešća pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnoj misiji ISAF i doprinosa koji na taj način naša zemlja pruža međunarodnoj zajednici", navodi se u saopštenju.

Nuland je, kako se dodaje, ponovila punu podršku SAD evroatlantskim aspiracijama Crne Gore, kao i spremnost za unapređenje saradnje na svim poljima od značaja za dalje sprovođenje reformi.

"Posebno je istakla značaj posvećenosti Crne Gore regionalnoj saradnji, uz ocjenu da i u tom pogledu Crna Gora ima podršku partnera, kako bi se zajedničkim inicijativama stvarali uslovi za ukupan harmoničan razvoj prostora Jugoistočne Evrope", navodi se u saopštenju.

Bonus video: