Bukvić: Vlast vješta da svaki neuspjeh predstavi kao uspjeh

Bukvić ističe da su nedobijanjem pozivnice uspjeh su postigli građani Crne Gore, jer je većina njih protiv ulaska u NATO
4 komentar(a)
Zoran Bukvić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zoran Bukvić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.07.2014. 14:51h

Nedobijanjem pozivnice za članstvo u NATO uspjeh su postigli građani Crne Gore, jer je većina njih protiv ulaska u Alijasnu, kazao je vojni analitičar Zoran Bukvić, navodeći da crnogorska vlast demokratskim metodama neće moći da obezbijedi potrebnu podršku.

Bukvić je rekao da je odluku da se o proširenju NATO saveza odlučuje naredne godine i da Crna Gora ove ne dobije pozivnicu, vlast predstavila kao veliki uspeh.

"Postavlja se pitanje kakav bi bio uspjeh da je Crna Gora dobila pozivnicu, jer je vlast bila u to sigurna. Njoj treba odati priznanje jer je vješta da svaki neuspjeh pretvori u uspeh“, kaže se u saopštenju Bukvića, koji je i član Upravnog odbora Pokreta za neutralnost.

Prema njegovim riječima, nedobijanjem pozivnice uspjeh su postigli građani Crne Gore, jer je većina njih protiv ulaska Crne Gore u NATO savez.

Bukvić je rekao da je osnovni razlog što Crna Gora nije dobila pozivnicu u nedovoljnoj podršci građana.

„Nacionalni koordinator za NATO, Nebojša Kaluđerović, nedavno je nevješto i neubjedljivo izjavio da raste podrška građana za ulazak Crne Gore u NATO i da je 42, 43, 44, 45, 46 odsto građana. Znaju dobro iz NATO da to nije tačno i da je većina građana protiv ulaska u NATO i zbog toga Crna Gora neće dobiti pozivnicu“, smatra on.

Kako je naveo Bukvić, ono što građani znaju, a zna i vlast, jeste da su putevi ulaska u EU i NATO samo na papiru slični, a da sa stvarnošću nemaju veze.

On je kazao da je za ulazak u NATO potrebna prije svega politička volja i velika podrška građana, a da je sve ostalo manje bitno, navodeći da to najbolje potvrđuje prijem Albanije i Hrvatske u NATO savez, 2009. godine.

Bukvić tvrdi da je podrška ulasku u NATO u Albaniji, 2008.godine bila oko 95 odsto, a u Hrvatskoj oko 60.

"Istraživačka služba Kongresa SAD, 2008. godine, dostavila je izvještaj u kome je navedeno da je Hrvatska napredovala na svom putu za članstvo, a u pitanju se dovodi kvalifikacija Albanije za članstvo u NATO, zbog unutrašnjih političkih sukoba, te problema sa korupcijom i organizovanim kriminalom“, ukazao je Bukvić.

On je podsjetio da je to zapisano 2008. godine, 2009. godine je primljena, a tek ove godine je dobila status kandidata za ulazak u EU.

„Ako EU i NATO baštine iste vrednosti, kako onda to objasniti na slučaju Albanije i Crne Gore. Bez proširenja NATO nije ništa izgubio. I bez priključenja Crne Gore, čitava sjeverna obala Mediterana postala je NATO teritorija, od Turske do Španije“, rekao je Bukvić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je to omogućila neustavnim odredbama SOFA sporazuma i neustavnim odredbama Strategijskog pregleda odbrane Crne Gore, 2013. godine.

Bukvić smatra da su NATO savezu potrebne teritorije ka svom širenju na istok i približavanja Rusiji, a ne vojne snage Albanije i Crne Gore

"Vlast i dalje troši pare poreskih obveznika da te iste ubeđuje u nešto što građani neće. Znaju dobro građani da Crna Gora u NATO neće biti bezbednija i da se neće povećati strane direktne investicije, ali takođe dobro znaju svu pogubnost politike koju SAD preko NATO saveza realizuju, a primera je bezbroj“, dodao je Bukvić.

On je kazao da su prije četiri godine SAD napustile Irak hvaleći se kako je demokratija uspješno „presađena“, država uređena, a vojska obučena.

„Koliko je to sve tako, a nije, govori nedavna izjava ministarstva inostranih poslova Njemačke, da je situacija u Iraku strahovito opasna i eksplozivna i da ako se ne pronađu dobra rješenja, Irak će se, kao država, raspasti“, smatra Bukvić.

On je kazao i da poslednja događanja u Libiji, Pakistanu i Iraku dokazuju da je od 11. septembra 2001.godine do danas, sve ono što su SAD preduzimale bilo kontraproduktivno američkim ciljevima.

Bukvić je naveo da je Američki rat protiv terorizma neefikasan „i umjesto da ga eliminiše, on ga pospešuje“.

„Višegodišnje borbe američkih vojnika u Avganistanu i napadi bespilotnim letilicama u Pakistanu nijesu uspjele da unište talibanski pokret, već su njihove terorističke akcije uvećane. Zapad podržava i obučava sirijske pobunjenike, a među njima su i pripadnici organizacije Islamska država Iraka i Levanta, a sada ti isti borci izvode operacije u Iraku“, rekao je on.

Bukvić je kazao da pored Iraka i Libija sve dublje tone u sukobe i bezvlašće.

"SAD, Francuska i Britanija ćute o tome, jer je njihova vojna intervencija dovela do sadašnje situacije. Svjetski policajac sa svojim partnerima postaje globalni problem svetskog mira, zarad svojih interesa, a ne radi mira i demokratije u svetu. NATO nije nikome doneo mir, demokratiju i prosperitet“, dodao je on.

Prema riječima Bukvića, kada sve to građani znaju, postavlja se pitanje kako ih pridobiti za članstvo Crne Gore u NATO.

„Demokratskim metodama vlast to sigurno neće postići“, zaključio je Bukvić.

Bonus video: