Odluka šefova diplomatija NATO o Crnoj Gori pozitivna

Pejanović-Đurišić je navela da je Crna Gora spremna za nastavak fokusiranih razgovora
3 komentar(a)
Đukanović i Nato, Foto: Vlada CG
Đukanović i Nato, Foto: Vlada CG
Ažurirano: 11.07.2014. 16:16h

Odluka ministara vanjskih poslova NATO zemalja je pozitivna i predstavlja izraz pune podrške Crnoj Gori i priznanje za njen dosadašnji napredak i rad, ocijenili su ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić i šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Mitja Drobnič.

Pejanović-Đurišić i Drobnič su, kako je saopšteno iz Ministarstva, na današnjem sastanku razgovarali o odluci ministara vanjskih poslova NATO zemalja da sa Crnom Gorom otvori intenzivne i fokusirane razgovore, odnosno da o članstvu Crne Gore u NATO odluči najkasnije do kraja 2015. godine.

“Sagovornici su zajednički konstatovali da je donešena odluka pozitivna i da predstavlja izraz pune podrške Crnoj Gori, kao i priznanje za njen dosadašnji napredak i rad, te je svakako podstrek za dalje aktivnosti i napore u cilju postizanja punopravnog članstva u NATO”, kaže se u saopštenju.

Pejanović-Đurišić je navela da je Crna Gora spremna za nastavak fokusiranih razgovora, što će dodatno poboljšati kvalitet do sada ostvarene saradnje sa partnerima iz NATO.

Ona je, dodaje se, upoznala sagovornika sa učešćem pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama koje se odvijaju pod okriljem Evropske unije. Pored učešća naših pripadnika u EU misiji ATALANTA, ona je istakla i angažovanje jednog štabnog oficira u EU misiji u Maliju.

“Drobnič je pohvalio napore Crne Gore i napredak koji je ostvaren u evropskim integracijama i istakao da uspješan kontinuitet u pridruživanju EU značajno doprinosi i NATO integracijama, obzirom na komplementarnost ovih procesa”, saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: