HELIKOPTERI STIGLI U CRNU GORU

Marković: Uložili smo u sigurnost građana, osjećamo prednosti članstva u NATO

Helikopteri u Crnu Goru doletjeli su iz Praga
211 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2018. 17:11h

Dva nova višenamjenska helikoptera Bell 412 EPI, namijenjena Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore, stigla su danas u Crnu Goru što predstavlja najznačajnije opremanje naše vojske od obnove državne nezavisnosti i potvrdu odlučnosti Crne Gore da u okviru NATO-a jača svoje sposobnosti, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

"Prilikom pristupanja NATO-u saopštili da ćemo u društvu najmoćnijih i najrazvijenijih – biti odgovorna članica i jačati sposobnosti naše Vojske u skladu sa potrebama kolektivne bezbjednosti. Svjesni smo da upravo takvim pristupom nedvosmisleno pokazujemo odgovornost prema komforu i bezbjednosti naših građana, ali i investitora, turista i svih koji iz bilo kog razloga posjete Crnu Goru", rekao je na svečanosti predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer je podsjetio da je nabavka tri moderna helikoptera koštala oko 30 miliona eura i da će letilice biti angažovane u misijama traganja i spašavanja, kao i za razne vrste medicinskih evakuacija te da će unaprijediti kapacitete za reagovanje u vanrednim situacijama, kao i nivo bezbjednosti turista koji borave u Crnoj Gori.

"Dakle, uložili smo u sebe i sigurnost naših građana“ – rekao je predsjednik Vlade.

Crna Gora već osjeća prednosti članstva u NATO-u

Premijer Duško Marković je iskoristio priliku da podsjeti na već sada vidljive prednosti i koristi članstva Crne Gore u NATO-u.

"Ekonomskom rastu u 2017. godini od 4,3%, i rastu u prvoj polovini 2018. godine, značajno je doprinio rast stranih direktnih investicija. A njihov priliv samo iz zemalja članica NATO u prvih 6 mjeseci ove godine povećan je 2,5 puta u odnosu na isti period prošle godine. Od trenutka ulaska u NATO porastao je i broj turista iz zemalja članica, i to prema podacima Nacionalne turističke organizacije za oko 25% u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Dakle, nema bolje prilike od ove, da onima koji su sumnjali i sputavali naše evroatlantsko opredjeljenje – još jednom pokažemo koliko nijesu bili u pravu. Raspršila se i demagogija o basnoslovnim ciframa koštanja članstva, kao i ona o NATO bazama. A uz njih i ona o potencijalnim sukobima u okviru ovog sistema vrijednosti", rekao je predsjednik Vlade podsjetivši da su naši dometi u vanjskoj politici rezultat vizije usmjerene na stabilnost i prosperitet građana.

Sigurnost i bezbjednost koštaju svakog manje od eura

Premijer je rekao da je realnost koju danas živimo da zaštitu državne suverenosti i cjelovitosti crnogorske teritorije garantuju najmoćnije i najrazvijenije zemlje današnjice i da uz to rastu strane investicije i broj turista iz istih tih zemlja, a da to našeg građanina ne košta ni čitav jedan euro.

„Za trošak od 70 centi po glavi stanovnika godišnje, pokazali smo svijetu da je Crna Gora sigurna investiciona i turistička destinacija. A sigurnost i bezbjednost, više investicija i turista – za naše građane znače bolja radna mjesta, bolji plasman proizvoda i dugoročno bolji kvalitet života“, rekao je premijer Duško Marković.

Dakić: Najveća investicija u Vojsku u nezavisnoj Crnoj Gori

Načelnik Generalštaba brigadni general Dragutin Dakić saopštio je na svečanosti da je danas realizovano najznačajnije opremanje Vojske Crne Gore od obnove nezavisnosti.

„Projekat nabavke ovih helikoptera je izuzetno značajan i uprkos našoj dugogodišnjoj viziji, tek sad su se stekli svi uslovi da se to i realizuje. Svjesni potreba naše vojske i države odabrali smo tip i model helikoptera koji će na najbolji način odgovoriti bezbjednosnim zahtjevima na cjelokupnoj teritoriji države. Ovi helikopteri unaprijediće mobilnost jedinica, izviđačke sposobnosti kao i ukupne transportne kapacitete Vojske Crne Gore. Pored toga omogućiće nam da dalje razvijamo sposobnosti za različite vrste evakuacije, traganja i spašavanja, te reagovanja u vanrednim sistuacijama“ – rekao je general Dakić.

Podsjetivši da je prvi helikopter isporučen 13. aprila već ljetos imao prilike da pokaže sposobnosti i mogućnosti na gašenju požaraGore načalnik Generalštaba je rekao da je njegova posada, koja je u Crnoj Gori i inostranstvu prošla svu neophodnu obuku za upravljanje letilicom, pokazala je zavidan nivo osposobljenosti.

„Sve ovo ukazuje da se obuka i palniranje zadataka u Vojsci Crne Gore realizuju na visokom nivou“ – poručio je načelnik Generalštaba.

Uskoro okloplna vozila i patrolni brodovi

General Dakić je rekao da naša zemlja kao članica NATO-a pažljivo planira i projektuje razvoj kapaciteta, gradeći tako kredibilitet u Alijansi te da je Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore ovom nabavkom značajno podiglo svoje sposobnosti i gotovost za izvršeneje namjenskih zadataka.

„U cilju podizanja sposobnosti i gotovosti naših kopnenih jedinica Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore ubrzano rade na nabavci 67 lako oklopnih vozila koje će koristiti naše jedinice. Takođe, mogu da najavim da je donacija lako oklopljenih motornih vozila za jedinice vojne policije od strane SR Njemačke u završnoj fazi, te da ćemo uskoro i njih imati u sastavu Vojske Crne Gore. U Mornarici VCG u procesu je konverzija raketnih topovnjača u patrolne brodove, što će ojačati naše pomorske spsosbnosti i prisustvo na moru. Dakle, Vojska Crne Gore ide u korak sa razvojem savremenih tehnologija i izazova, sve sa jednim ciljem – da uspješno odgovorimo na postavljene misije i zadatke, i na taj način našim građanima omogućimo da se osjećaju sigurno i zaštićeno“, zaključio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica među kojima ministar odbrane Predrag Bošković, predstavnici diplomatskog kora i ostali visoki zvaničnici.

Ugovor o kupovini tri helikoptera, vrijedan oko 30 miliona eura, potpisan je 30. januara 2018. godine.

Helikopteri su u Crnu Goru doletjeli iz Praga gdje su u Bellovom centru za Evropu sklopljeni nakon što su iz SAD isporučeni i djelovima. Novim letilicama su na putu do Crne Gore upravljali komandant Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, potpukovnik Nenad Pavlović i major Darko Pavlović.

JWPlayer video mesto

Galerija