I Crna Gora na belgijskoj listi slobodnih zemalja u regionu

Belgijska lista sigurnih zemalja porijekla utvrđena je u junu 2012, a kraljevskim ukazom je lista obnovljena 15. maja 2014. godine
1 komentar(a)
Sjenke ljudi, Foto: Shutterstock
Sjenke ljudi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.07.2014. 14:04h

Crna Gora našla se na belgijskoj listi sigurnih zemalja regiona.

Belgija je, kako piše Tanjug, drugi put obnovila listu sigurnih zemalja regona na kojoj su, prema saopštenju belgijske ambasade u Beogradu, osim Crne Gore i Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo.

Od usvajanja ove liste, broj zahtjeva za azil državljana navedenih zemalja smanjen je za 57 odsto, odnosno spustio se sa 4.511 zahteva u 2011. na 1.938 u 2013. godini.

Belgijska lista sigurnih zemalja porijekla utvrđena je u junu 2012, a kraljevskim ukazom je lista obnovljena 15. maja 2014. godine.

Zahtjevi za azil državljana ovih zemalja obrađuju se u roku od 15 dana.

Sigurnom zemljom smatra se ona koja odgovara sljedećim kriterijumima: da je pravna država, da ima uspostavljenu demokratiju i da građani imaju mogućnost da budu zaštićeni od bilo kog oblika mučenja ili maltretiranja.

Belgija smatra da se svaka osoba koja ne dobije azil mora istog trenutka dobrovoljno vratiti u svoju zemlju, jer je to najhumaniji način povratka.

Onaj ko odbije da se dobrovoljno vrati biće udaljen silom, a ulazak u Šengensku zonu može mu biti zabranjen. Zabrana može trajati od tri do pet godina. Ova mjera važi za svako lice koje ugrožava javni red i mir ili za osobu koja je već dobila dva ili više naloga da napusti teritoriju.

Bonus video: