Krivokapić: Sa DPS-om nijesmo usaglasili stavove

"Nestranački gradonačelnik je uslov bez koga se ne može, jer on opredjeljuje koncept nestranačkog vođenja grada”, kazao Krivokapić
98 pregleda 103 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.07.2014. 12:24h

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić demantovao je da je ta partija, tokom pregovora o formiranju vlasti u Podgorici, sa DPS-om usaglasila sve stavove osim uslova da gradonačelnik bude nestranačka ličnost.

“Ne. Nestranački gradonačelnik je conditio sine qua non (uslov bez koga se ne može), jer on opredjeljuje koncept nestranačkog vođenja grada i koncept profesionalne administracije i bez njega taj koncept nije koncept”, kazao je Krivokapić.

Na pitanje hoće li SDP definitivno praviti vlast sa DPS-om, jer je izvjesno da nema konsenzusa u koaliciji sa Pozitivnom, i da li bi to bila prevara birača s obzirom na predizbornu retoriku i optužbe na račun DPS o izbornim krađama, Krivokapić je kazao da će "drugi morati sa nama na konceptu nestranačkog vođenja grada i konceptu profesionalne administracije".

"Ko ne prihvati taj koncept, neće moći sa nama. To nije koncept interesa SDP-a ili Evropskog lica Podgorice, već koncept načina upravljanja gradom. Mi smo to u obavezi, dali smo riječ građanima, i za to dobili podršku. Radi se o konceptu koji nije partijski, odnosno koncept dvije partije, već se radi o tome da idemo u promjene na nov način. Ko to ne prihvati mi ne krećemo da podržimo nijednu ni drugu stranu u njihovim partijskim interesima i tražimo podršku konceptu koji je opšti”, reako je Krivokapić.

Na pitanje da li je u bliži varijanti novih izbora, s obzirom da postoji varijanta koalicije sa Pozitivnom, DF i SNP-om, Krivokapić je rekao da će to znati kada se sumiraju razgovore i sa jednom i sa drugom stranom.

"Da bismo ubrzali pregovore, mi smo pregovorali na dva kolosjeka. Prirodnije je da opozicija pregovara sa opozicijom, a prirodno je i da SDP pregovara sa koalicijom koja je dobila najviše glasova, to je DPS, a postoji i državna koalicija. Kada sumiramo razgovore i sa DPS-om i sa opozicijom onda ćemo konsenzusom odlučivati šta dalje", kazao je Krivokapić.

Odgovarajući na pitanje da li zahtjev vlasnika KAP-a Veselina Pejovića za odlaganjem uplate novca zbog odluke suda u Nikoziji, znači davanje novih garancija Vlade i novo zaduživanje građana, Krivokapić je rekao da se nada da do toga neće doći i da je sve što je rađeno sa KAP-om pogrešno.

"To je samo završna faza štetnog posla za Crnu Goru. Građani su do sada zbog toga platili toliko da se mogao završiti autoput ili dvadesetak kliničkih centara", kazao je Krivokapić.

Bonus video: