Maneken Pis opet "obukao" crnogorsku nacionalnu nošnju

Oblačenje maskote grada u crnogorski nacionalni kostim bilo je prvi put organizovano 2012. godine
128 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2014. 11:16h

Ambasada Crne Gore u Briselu, zajedno s misijama pri EU i NATO, organizovala je povodom nacionalnog praznika - 13. jula, oblačenje Manekena Pisa u crnogorsku nacionalnu nošnju.

Oblačenje malene statue dječaka, simbola grada Brisela, u razne kostime predstavlja tradiciju i jednu od turističkih atrakcija grada.

"Svečanosti su prisustvali predstavnici grada Brisela, Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Belgije, Protokola belgijskog Parlamenta, predstavnici diplomatskog kora, naši građani u Belgiji, kao i drugi gosti i turisti", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Oblačenje maskote grada u crnogorski nacionalni kostim bilo je prvi put organizovano 2012. godine, u saradnji s turističkom organizacijom Crne Gore.

Od tada, nacionalni kostim Crne Gore predstavlja jedan od eksponata u muzeju grada Brisela.

Bronzana statua Manekena Pisa, stara oko 400 godina, podignuta je u čast dječaka koji je po jednoj srednjovjekovnoj legendi spasio Brisel tako što je urinom ugasio fitilj i time spriječio osvajače da dignu u vazduh gradske zidine, jedna je od najvećih turističkih atrakcija glavnog grada Brisela koju godišnje vidi više miliona ljudi.

U organizaciji Misije Crne Gore pri EU i Ambasade Crne Gore u Kraljevini Belgiji, Luksemburgu i Holandiji, povodom proslave Dana državnosti, u prostorijama misije i ambasade, upriličen je koncert gitarističkog dua Goran Krivokapić i Danijel Cerović.

"Predstavnici diplomatskog kora, istaknuti prijatelji Crne Gore, kao i crnogorski građani koji borave u Belgiji uživali su u djelima Johana Sebastijana Baha koje su izveli ovi istaknuti crnogorski muzičari", navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: