Banović demantuje Đukanovića: Iz NATO su nam ranije rekli za ruske špijune

Đukanović tvrdi da mu, tokom susreta sa NATO zvaničnicima, nijesu pominjani ruski agenti
108 pregleda 0 komentar(a)
Anders Fon Rasmusen, Foto: Gov.me
Anders Fon Rasmusen, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.07.2014. 18:20h

Član odbora za bezbjednost Borislav Banović kazao je da su zvaničnici NATO-a i ranije ukazivali na probleme u crnogorskoj obavještajnoj službi.

Time je demanovao premijera Mila Đukanovića koji je kazao da takva upozorenja nikada nije čuo.

Prema pisanju američke agencije Asošiejtid pres (AP), ulazak Crne Gore u NATO odgađa se zbog sumnji da u crnogorskim obaveštajnim službama rade ruski špijuni, pri čemu je zvaničnik NATO-a procijenio da je crnogorskih obavještajaca povezanih sa Rusijom između 25 i 50.

Banović je za radio Slobodna Evropa pojasnio da Crna Gora nikada nije upozorena na tako eksplicitan način, podsjećajući da je slično viđenje o problemima u obavještajnoj službi NATO saopštio i ranije.

"Mi smo se i ranije sretali sa ovim problemom. Ne na ovako eksplicitan način i sa eksplicitnim ukazivanjem gdje je konkretan problem, ali imali smo saznanja od strane NATO da oni nijesu sigurni u naše bezbjednosne strukture”, kazao je on, navodeći da ta upozorenja nijesu shvaćena na pravi način.

"Znali smo da smo naslijedili dio ranijih bezbjednosnih struktura, vjerovatno i probleme, i da se tome nijesmo na pravi način posvetili. Ali, to ne znači da treba praviti hajku i lov na vještice. To je suviše ozbiljan i osjetljiv posao”.

Đukanović je juče kazao da mu nikada u razgovoru sa zvaničnicima NATO saveza nije saopšteno da postoje sumnje da u crnogorskim obaveštajnim službama rade ruski špijuni.

“Tokom svih mojih razgovora do sada, nikada ni u naznakama nije pomenuto da postoji makar jedno, a ne 25 do 50 takvih lica, koja na taj način ugrožavaju ono što su bezbjednosni standardi koje Crna Gora mora unijeti svojom participacijom u NATO savezu”, kazao je Đukanović, podsjećajući da će Crna Gora naredne godine najvjerovatnije biti punopravna članica alijanse.

“Valjda bih tokom svih ovih pregovora sa ključnim činiocima NATO-a tokom prethodnih godina čuo takvu ocjenu, da je ona vjerodostojna”.

Iz ANB “Vijestima” juče nije odgovoreno da li ih je neko od stranih partnera upozoravao da pojedini agenti rade za Moskvu, te da li im je dostavljen njihov spisak. Darko Pajović (PCG) je kazao da bezbjednosne službe rade van kontrole, te da je potrebna njihova sveobuhvatna reforma.

Bonus video: