Del Monako: Težićemo napretku u pregovorima sa Crnom Gorom

Del Monako je rekao da cijeni odlučnu viziju i konkretnu ulogu Vlade u čvrstom postavljanju države na evropski put
53 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2014. 16:55h

Italija će, tokom predsjedavanja Evropskom unijom (EU), težiti daljem napretku u pregovorima sa Crnom Gorom i otvaranju novih poglavlja, poručio je italijanski ambasador u Podgorici, Vinćenco del Monako.

On je organizovao radni ručak sa ambasadorima država članica EU u Crnoj Gori, povodom početka italijanskog predsjedavanja Unijom, a počasni gosta ručka bio je predsjednik Vlade, Milo Đukanović.

Del Monako je, kako se navodi, zahvalio Đukanoviću što se odazvao pozivu i pozdravio odlučnost Vlade u savladavanju svih dionica integracionog puta Crne Gore.

"On je istakao i da će italijansko predsjedništvo nastaviti rad kojem je bila posvećena Grčka i težiti daljem napretku u pregovorima sa Crnom Gorom i otvaranju novih poglavlja. Del Monako je najavio da bi u oktobru i decembru mogla biti otvorena nova poglavlja", kaže se u saopštenju Vlade.

Del Monako je rekao da cijeni odlučnu viziju i konkretnu ulogu Vlade u čvrstom postavljanju države na evropski put.

"Štaviše, cijenimo Vašu posvećenost Vladi kojom predsjedavate i Vašu ulogu u konsolidaciji pristupnih pregovora koji po svojoj prirodi podrazumijevaju širok spektar reformi, i koji stoga predstavljaju skup proces", kazao je Del Monako.

Italijanski ambasador je ukazao na glavne ciljeve EU tokom perioda predsjedavanja Italije, sa posebnim fokusom na politiku proširenja koja je, kako je naglasio, strateški prioritet i osnovno sredstvo za promociju mira, demokratije i bezbjednosti u Evropi.

Đukanović je istakao posvećenost Crne Gore evropskoj integraciji i značaj činjenice da je predsjedavanje preuzela Italija, koja snažno podržava politiku proširenja EU.

"Takva opredjeljenost za nas znači još i više, budući da je Italija naš neposredni susjed, sa mnogobrojnim političkim, kulturnim i ekonomskim vezama sa regionom zapadnog Balkana", rekao je Đukanović.

On je podsjetio da je Crna Gora, u prethodnom polugodišnjem periodu, otvorila pet poglavlja na dvije međuvladine konferencije i time značajno dinamizirala svoj evropski put.

U razgovoru je izraženo zadovoljstvo zbog mogućnosti da se sa Đukanovićem razgovara o pitanjima od značaja za dalji progres Crne Gore u procesu evropskih integracija, vladavini prava, medijskim slobodama, ekonomskom razvoju.

Sastanku je prisustvovao i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović.

Galerija

Bonus video: