Kolašin još bez vlasti: SNP i DF traže da reaguju Đukanović i Vujanović

Predsjednik SO Mile Šuković juče nije odgovarao na telefonske pozive
0 komentar(a)
Mile Šuković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mile Šuković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.07.2014. 09:28h

Iako je prema Zakonu o lokalnoj samopupravi i Poslovniku SO Kolašin, konstituitivna sjednica lokalnog parlamenata trebalo da bude održana danas, zasada je neizvjesno kada će se to desiti.

Članom 3 Poslovnika je precizirano da konstitutivnu sjednicu saziva predsjednik iz prethodnog saziva u roku od 30 dana od dana održavanja izbora za odbornike.

Predsjednik SO Mile Šuković juče nije odgovarao na telefonske pozive, a iz skupštinske službe „Vijestima“ je nezvanično rečeno da Opštinska izborna komisija (OIK) još nije dostavila izvještaj o lokalnim izborima.

Prema Poslovniku, poziv za sjednicu dostavlja se novoizabranim odbornicima najkasnije tri dana nakon dostavljanja izvještaja OIK, a sjednica SO održava se najkasnije pet dana poslije toga. Predsjednik OIK Zoran Vlahović je juče rekao da će tek danas poslati izvještaj skupštinskoj službi. On je podsjetio da zapisnik o konačnim rezulatatima prije pet dana nije potpisalo šest članova OIK, ispred DPS-aa i Grupe birača (GB) „Šule i Mikan sa građanima za Kolašin”.

Zapisnik je potpisao isti broj članova ispred opozicionih partija.

“Poznato vam je da zapisnik nije potpisala većina članova OIK, pa tako nijesmo mogli ni proglasiti rezultate konačnim. Ja ću u svakom slučaju u utorak skupštinskoj službi dostaviti izvještaj OIK, pa oni neka vide šta će da rade”, rekao je Vlahović za “Vijesti”. Iz DF-a i SNP-a juče su oštro osudili nesazivanje sjednice u zakonom predviđenom roku.

Oni smatraju da “dosadašnja vlast pokušava da opstruira formiranje nove vlasti”. “Dosadašnji predsjednik SO opstruira i ne zakazuje sjednicu, želeći da stvori sliku u javnosti da aktuelna većina nema dogovor”, kazao je nosilac liste SNP-a Đuro Milošević.

Iz te stranke su pozvali premijera i predsjednike države i parlamenta da se uključe u rješavanje novonastale situacije u Kolašinu. Iz DF-a su zamoli građane za strpljenje, a na nadležne organe apelovali „da preduzmu odgovarajuće mjere kako bi došlo do demokratske smjene vlasti koju je narod već odredio“. „Kolašin, umjesto da bude prepoznatljiv po kulturnim, turističkim, sportskim i drugim manifestacijama, lokalna vlast i dalje „promoviše“ kao grad nazakonitih radnji i skandala i jedina smo opština gdje rezulati lokalnih izbora još nijesu ozvaničeni”, piše u saopštenju DF-a.

Bonus video: