Darmanović: Crna Gora usredsređena na ispunjavanje obaveza sa evropske agende

Iz Ministarstva su kazali da je tokom sastanka u Beču ponovljena jasna evropska perspektiva država regiona
76 pregleda 2 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Boris Pejović
Srđan Darmanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.08.2018. 14:51h

Proces integracije od izuzetnog je značaja za dalje uspješno sprovođenje reformi i garancija je sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana, ocijenio je ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović.

Darmanović je, na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova u Beču, kazao da je veoma važno što je tema proširenja visoko među prioritetima austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom (EU).

„Crna Gora, nakon što je prošle godine ostvarila jedan od dva glavna vanjskopolitička cilja, članstvo u NATO-u, u potpunosti je usredsrijeđena na ispunjavanje obaveza sa evropske agende“, rekao je Darmanović na sastanku u okviru austrijskog predsjedavanja EU.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), razmijenili mišljenja o političkoj situaciji u okviru EU i šire.

Kako se navodi, oni su istakli značaj jačanja efektivnog multilateralizma, kao jednog od ključnih prioriteta Globalne strategije EU i njegove uloge u prevazilaženju izazova i prijetnji sa kojima sa susreće savremeni svijet.

Iz Ministarstva su kazali da je tokom sastanka u Beču ponovljena jasna evropska perspektiva država regiona.

„Razmijenjena su mišljenja o daljim aktivnostima u okviru austrijskog predsjedavanja, kako unutar Unije tako i u kontekstu snažnije podrške državama u pregovaračkom procesu“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: