Del Monako o pristupanju EU: Za tango je, ipak, potrebno dvoje

Prema njegovim riječima, posebna pažnja biće posvećena vladavini prava, ali i ekonomiji
62 pregleda 2 komentar(a)
Vinćenco del Monako, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vinćenco del Monako, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.07.2014. 07:21h

Italija, koja je 1. jula preuzela predsjedavanje EU, na sve načine će da nastavi da podržava crnogorske težnje na putu ka članstvu, kazao je u intervjuu za Atlas televiziju ambasador Italije u Podgorici Vinćenco del Monako.

On, međutim, naglašava da je, kako kaže, za tango potrebno dvoje, pa se od Podgorice očekuje da sa svoje strane uradi sve što je do nje.

"Nastavićemo da se trudimo i radimo da podržavamo aspiracije koje vaša zemlja ima, podržaćemo usvajanje i primjenu reformi, i trudićemo se da na sve načine, kako mi, tako i ostale članice EU i Evropska komisija EK, izađemo u susret Crnoj Gori dajući joj savjete koji su joj neophodni. To vam je kao tango. Za tango je potrebno dvoje”, istakao je ambasador.

Prema njegovim riječima, posebna pažnja biće posvećena vladavini prava, ali i ekonomiji.

"Fokus će, kao i uvijek, biti na ispunjavanju zahtjeva svakog pojedinačnog već otvorenog poglavlja, budući da se mora težiti što dubljoj, što snažnijoj primjeni reformi koje ova poglavlja zahtijevaju, a onda ćemo dati sve od sebe da otvorimo nova poglavlja pored ovih koja su, narodski rečeno, već na stolu. Prioritetna su, kao što vam je već poznato, poglavlja 23 i 24. Pored toga, uvjeren sam da će se obratiti posebna pažnja na poglavlja koja su da tako kažem, ekonomske prirode”, naglasio je Del Monako. S obzirom na to da je italijanski premijer Mateo Renci, svjestan da, ukoliko bi Evropska unija, kako je rekao, danas napravila selfi, dobili bi sliku jednog „umornog lica“, i pred samom zajednicom je dosta teškog posla. Upravo je, ističe Del Monako, fokus zapošljavanje .

Nakon Italije, predsjedavanje EU 1. januara preuzeće Luksemburg.

Bonus video: