Vlada Srbije podržala formiranje Nacionalnog savjeta Crnogoraca

To će im omogućiti ostvarenje posebnih manjinskih prava, kao što su pravo na identitet i na upotrebu maternjeg jezika
1 komentar(a)
Beograd Skupština Srbije, Foto: Shutterstock
Beograd Skupština Srbije, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.07.2014. 13:00h

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije usvojilo je zahtjev 11 nacionalnih udruženja Crnogorske nacionalne manjine u Srbiji kojim se priznaje pravo pripadnicima te manjine na upis u poseban birački spisak.

Kako je saopšteno iz udruženja Crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, taj birački spisak biće osnov za formiranje crnogorskog manjinskog savjeta Crnogoraca u Srbiji.

“Nakon što je 11 nacionalnih udruženja Crnogorske nacionalne manjine u Srbiji donijelo Odluku o potpisivanju zajedničkog Sporazuma o saradnji na aktuelnim zadacima formiranja Crnogorskog nacionalnog savjeta, čiji su predstavnici 17. juna, predali potpise za inicijativu, ovih dana su dobili Rješenje od nadležnog Ministarstva kojim se usvaja njihov Zahtjev”, kaže se u saopštenju.

Na taj način, kako se navodi, crnogorska zajednica u Srbiji i zvanično je stekla pravo da može formirati Nacionalni savjet, kao način i oblik organizovanja za ostvarenje posebnih manjinskih prava koja su istovremeno podloga za ostvarivanje i dalji razvoj čitavog niza sa njima povezanih prava i sloboda.

“Kao takva, osnovna prava mogli bi izdvojiti - pravo na opstanak, pravo na identitet, pravo na jednakost i nediskriminaciju, pravo na upotrebu maternjeg jezika, posebna prava u domenu školstva, pravo na njegovanje posebne kulture i tradicije, pravo na djelotvorno učešće u životu zajednice, pravo na međunarodne kontakte i saradnju, pravo na efikasnu zaštitu zajamčenih prava i ostala prava”, navodi se u saopštenju.

Iz udruženja Crnogorske nacionalne manjine u Srbiji kazali su da vjeruju da će sve aktivnosti koje slijede i koje su, kako su naveli, vrlo značajne za tu manjinu u Srbiji uspješno završiti.

“Sporazum ostaje otvoren za nove asocijacije nacionalno opredijeljenih Crnogoraca u Srbiji da u svakom trenutku mogu donijeti kolektivnu odluku da se priključe postojećim potpisnicima i da zajednički učestvuju na predstojećim zadacima“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: