Odbornik DPS-a kritikuje Delegaciju EU jer mu nije dala posao portparola

Latković, koji je radio i kao portarol Ministarstva odbrane i novinar RTCG, napisao je da mu je nakon konkursa “ostao gorak ukus”
178 pregleda 32 komentar(a)
Vidak Latković, Foto: Arhiva Vijesti
Vidak Latković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.07.2014. 15:57h

Cetinjski odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u dva mandata Vidak Latković optužio je Delegaciju Evropske unije (EU) u Crnoj Gori da sprovodi “nefer i netransparentne” konkurse, navodeći da je bio jedan od prijavljenih kandidata za funkciju portparola te institucije sa sjedištem u Briselu.

Latković je na Fejsbuku prozvao direktorku Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborku Uljarević zbog izjave u kojoj je kritikovala ministra vanjskih poslova Igora Lukšića zbog miješenja u unutrašnje stvari Delagacije i kritike na račun EU.

Latković, koji je radio i kao portarol Ministarstva odbrane i novinar RTCG, napisao je da mu je nakon konkursa “ostao gorak ukus”.

Za gorak ukus "kriva" je Delegacija EU koja je, umjesto njega, za novog portparola izabrala Podgoričanina Nemanju Tepavčevića (27).

Tepavčević će na toj funkciji naslijediti Dragana Mugošu koji je bio portparol Delegacije punih 13 godina. Tepavčević je bio postdiplomac Evropske politike i društva na Oksfordu, a dio medija blizak vlastima, inspirisan nedavnom Lukšićevom ocjenom, njegov izbor je povezao sa kolumnama koje je pisao prije više godina za "Vijesti".

Lukšić je imao primjedbe i na pojedine istupe šefa Delegacije EU u Podgorici Mitje Drobniča, čiju je izjavu u vezi sa odnosom Crne Gore prema krizi u Ukrajini nazvao trapavom.

Zašto Lukšiću smeta Delegacija EU

Lukšić je u intervjuu za jednu podgoričku televiziju i prije odluke o novom portparolu komentarisao mogućnost da Tepavčević bude izabran za to radno mjesto, ističući da je u pitanju kolumnista "Vijesti".

“Ako u svom djelovanju taj kolumnista bude neki činilac unutar Evropske komisije u Podgorici i ako primijetimo neku vrstu deformativnog ponašanja i tako dalje, koja upućuje na pristrasnost ili na distorziranu interpretaciju političke scene, onda moramo posumnjati da to nije bilo slučajno“, kazao je Lukšić.

On tu priliku nije propustio ni za kritiku na račun pojedinih istupa šefa Delegacije EU u Podgorici Mitje Drobniča, čiju je izjavu u vezi sa odnosom Crne Gore prema krizi u Ukrajini nazvao trapavom. Lukšić sumnja da je i novac pojedinim nevladinim organizacijama iz fondova EU zloupotrijebljen.

Bonus video: