Bugajski: Crna Gora izložena Rusiji, može posustati ka NATO-u

"Kremlj može iskoristiti svoje političke veze, obavještajna i finansijska sredstva"
40 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2014. 17:17h

Savjetnik u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu Januš Bugajski ocijenio je da su ključne evropske prijestonice odlukom da Crna Gora ne dobije poziv za članstvo u NATO, izložile Crnu Goru, uz Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju ruskom oportunizmu, rizikujući tako stabilnost regiona.

“Iako je sa Crnom Gorom prethodnih pet godina vodio pregovore, NATO je odlučio da još jednom odloži prijem Crne Gore. U čudnom prikazu kratkovidosti, ključne evropske prijestonice su voljne da izlože ne samo Crnu Goru, već i Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju ruskom oportunizmu, rizikujući tako potencijalnu stabilnost regiona”, napisao je Bugajski u autorskom tekstu za uticajni američki spoljno-politički magazin Foreign Affairs.

Bugajski je naveo da razočarenje izostankom poziva za članstvo u alijansi, može oslabiti posvećenost Crne Gore reformama, ali i dodatno je izložiti ruskom kapitalu.

“Crveno svjetlo za članstvo može samo oslabiti posvećenost Crne Gore u reformama. Još gore, razočarana Crna Gora može biti otvorenija za dubiozne finansijska mamce iz Rusije”, naveo je Bugajski.

Bugajski smatra da bi Vašington, u svjetlu ukrajinske krize, trebalo da uradi sve što može da ubrza kretanje Crne Gore, BiH i Makedonije prema zapadnim institucijama.

“Moskva je, kroz svoje akcije u Gruziji i Ukrajini, jasno pokazala svoju odlučnost da osakati, pa i direktnim sredstvima ukoliko je potrebno, svaku državu u svojoj blizini koja se usuđuje da ide ka formalizovanom odnosu sa NATO i EU”, naveo je Bugajski.

On je dodao da u tom cilju može iskoristi svoje političke veze, obavještajna i finansijska sredstva, i najvažnije, energetske veze.

“Kremlj može manipulisati nezadovoljnom srpskom manjinom, oživljajvajući njihovo nezadovljstvo protiv vlade koja se odvojila od Srbije prije osam godina”, naveo je Bugajski.

Bonus video: