Otvoren konzulat za regiju Toskana

Pejanović-Đurišić istakla je važnost saradnje i dobrih odnosa koje Crna Gora izgrađuje sa svojim susjedima, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu
3 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.07.2014. 16:54h

Ministar odbrane Crne Gore Milica Pejanović-Đurišić otvorila je danas počasni konzulat Crne Gore u Pizi, za regiju Toskana, navodeći da se nada da će on dodatno unaprijediti odnose dvije države, prije sega ekonomske i kulturne.

Kako je saopšteno it Ministarstva, Pejanović-Đurišić i gradonačelnik Pize otvorili su počasni konzulat za regiju Toskana, u prisustvu velikog broja uglednih zvanica iz političkog i poslovnog establišmenta.

Pejanović-Đurišić je podsjetila da je prva Ambasada Italije u Crnoj Gori otvorena još 1879. godine na Cetinju i iskazala uvjerenje da će počasni Konzulat dodatno unaprijediti odnose Crne Gore i Italije, u prvom redu ekonomske i kulturne sa Regijom Toskana, ali i doprinijeti međusobnom približavanju i upoznavanju.

"Počasni konzul A. Đananti ukazao je na brojne mogućnosti saradnje uključujući turizam, obnovljive energije, poljoprivredu, kao i mogućnost da Crna Gora predstavlja polaznu tačku italijanskim kompanijama za region", kaže se u saopštenju.

Pejanović-Đurišić u Pizi je učestvovala i na konferenciji "Balkan od rata do prosperiteta".

"Ona je kazala da je Crna Gora imala dug i uspješan put od ratnog okruženja, do nezavisnosti koja je realizovana u skladu sa najvišim evropskim standardima, do dinamičnog progresa ka EU i NATO članstvu i jednako važno do ekonomskog sistema koji je otvoren i konkurentan za domaće i strane investitore", navodi se u saopštenju.

Pejanović-Đurišić istakla je važnost saradnje i dobrih odnosa koje Crna Gora izgrađuje sa svojim susjedima, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu.

Na Konferenciji je govorio i predsjednik italijanske delegacije u parlamentarnoj Skupštini NATO-a Andrea Manciuli, koji je rekao da Crna Gora predstavlja primjer uspješnog razvoja, posebno kad je Balkan u pitanju.

"On smatra da je Balkan bio i jeste Evropa, i da procesi evropskih i evroatlantskih integracija treba da se odvijaju značajno dinamičnije i efikasnije. Istakao je da se Italija zalaže za punu integraciju Evrope i da Crna Gora ima punu podršku u narednim etapama integracije u NATO", dodaje se u saopštenju.

Pejanović-Đurišić imala je i bilateralni sastanak sa predsjednikom italijanske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, a sagovornisi su se saglasili da postoji značajan potencijal za međusobnu saradnju na mnogim poljima, posebno kad su odbrana i bezbjednost u pitanju.

"Potvrđena je i spremnost nastavka dijaloga u pravcu direktne komunikacije između delegacija dvije države u Parlementarnoj skupštini NATO", kaže se u saopštenju.

Bonus video: