Lukšićeva konfrontacija sa EU: Htjeli bi svoje ljude i u Delegaciji

Uljarević je navela da je šef crnogorske diplomatije možda nesvjesno otkrio da je prethodni portparol Delegacije EU Dragan Mugoša, bio čovjek po ukusu crnogorskih vlasti
26 komentar(a)
Mitja Drobnič, Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Mitja Drobnič, Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.07.2014. 13:26h

Direktorka CGO Daliborka Uljarević ocijenila je da miješanje ministra vanjskih poslova Igora Lukšića u kadrovsku politiku Delegacije EU u Podgorici nimalo nije u evropskom maniru i da posebno zabrinjava to što je takva izjava došla od Vladinog zvaničnika koji je važio za političara modernog pristupa.

Lukšić je ranije kazao da Vlada očekuje objašnjenje kako je MANS, koji je u više navrata saopštio kako su otkrili brojne nepravilnosti, dobio grant Evropske komisije za praćenje lokalnih izbora i da će u fokusu Vlade biti eventualni "rad kolumniste jednog dnevnog lista koji bi mogao da bude imenovan za portparola Delegacije EU u Podgorici".

Uz podsjećanje da su i do sada Vladini zvaničnici pokušavali da se miješaju u odlučivanje donatora o podršci organizacijama civilnog društva koje kritički analiziraju rad vlasti, Uljarević je kazala da činjenica da crnogorski NVO sektor uživa najveće povjerenje među građanima, kada se uporedi sa regionom, pokazuje koliko su ti pokušaji bili jalovi: “Oni se sada nastavljaju sa intenziviranim pritiscima, kroz zloupotrebu Vladi bliskih medija, ali i institucija koje bi trebalo da rade u javnom a ne partijskom interesu”.

Uljarević je navela da je šef crnogorske diplomatije izjavama o novom portparolu možda nesvjesno otkrio da je prethodni portparol Delegacije EU Dragan Mugoša, koji od 1. jula više neće biti na toj funkciji, bio čovjek po ukusu crnogorskih vlasti i da vlast ima neskrivenu ambiciju da u Delegaciji instalira svoje ljude.

Poslanik Pozitivne Dritan Abazović je kazao za Radio Slobodna Evropa da je izjava šefa diplomatije dokaz da vlast u Podgorici ulazi u završnu fazu:“Momenat kada vi počinjete da se raspravljate i svađate sa vašim evropskim partnerima, pa čak i na neki način da osporavate njihove odluke ili da dovodite u pitanje njihova kadrovska rješenja koja nijesu u vašem domenu, samo govore da je administracija g. Đukanovića već prešla onu granicu dobrog ukusa i da će vjerovatno u nastupajućem periodu pokušati da se distancira od onoga što su istinske evropske vrijednosti”.

Slaven Radunović iz DF-a ocijenio je da su Lukšićeve izjave plod nervoze zbog osjećanja da se gubi podrška međunarodne zajednice. “Posebno to čudi od ljudi koji su se do sada isticali praktično servilnošću prema delegaciji EU i uopšte prema međunarodnoj zajednici”.

Bonus video: