Cetinjska opozicija o radu vlasti: Malo uradili, dosta započeli, mnogo obećali

Bogdanović i odbornici DPS-a smatraju da su on i njegov tim u 2013. bili na visini zadatka
11 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2014. 19:33h

Odbornici cetinjskog parlamenta skoro četiri sata raspravljali su o izvještaju o radu gradonačelnika Aleksandra Bogdanovića tokom prošle godine. I dok Bogdanović i odbornici DPS-a smatraju da su on i njegov tim u 2013. bili na visini zadatka, u opoziciji rad lokalne vlasti opisuju u tri fraze - “malo uradili, dosta započeli, mnogo obećali”.

Podnoseći izvještaj odbornicima, Bogdanović je kazao da su tokom prošle godine, rješavanje ključnih infrastrukturnih problema, valorizacija izdašnih potencijala, međunarodno pozicioniranje i prepoznatljivost Cetinja kao pouzdanog partnera, a prevashodno otvaranje novih radnih mjesta, bili ključni segmenti na kojima su radili.

On je kazao da su na listu prioriteta u 2013. godini uvrstili problem vodosnabdijevanja, rekonstrukciju kanalizacione mreže i izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda, te rekonstrukciju saobraćajne infrastructure i gradske tržnice.

"Riješeno je i još jedno višedecenijsko problematično pitanje, donedavno i najpoznatije kada je riječ o Cetinju. Autobuska stanica je sanirana, a narednih dana će biti stavljena u funkciju punim kapacitetom, tako da njeni korisnici dobiju sve neophodne usluge", kazao je Bogdanović.

Bogdanović kaže da, uprkos krizi, lokalna vlast je tokom prošle godine radila i na uređenju istorijskog jezgra grada, te valorizacija Lipske pećine, otvaranju novih radnih mjesta…

"Uprkos složenoj ekonomskoj i finansijskoj situaciji, mi smo u 2013. godini ostvarili određene rezultate koji ohrabruju. Tako su u proizvodnom sektoru otvorena 64 nova radna mjesta, dok ih je u uslužnom otvoreno 38. Dodatno ohrabruje i podatak da je do kraja minule najavljeno i otvaranje 165 novih zaposlenja za tekuću godinu. Tako se, prema najavama investitora, očekuje 85 novih radnih mjesta u proizvodnom i 80 radnih mjesta u uslužnom sektoru", kazao je gradonačelnik Cetinja.

On je istakao “da će na polju zapošljavanja, biti u potpunosti zadovoljan onda kada na Cetinju ne bude nezaposlenih građana.

“To je zadatak na kojem moramo istrajati i kojem moramo ostati posvećeni. Riječ je o našoj najbitnijoj profesionalnoj i moralnoj obavezi, a vjerujem da smo svime što smo dosad ponudili i pružili privrednicima potvrdili da imamo jasnu viziju na koji način treba uticati na nova zaposlenja u gradu", zaključio je Bogdanović.

Odbornica Pozitivne Jelena Milošević, na samom početku svog izlaganja kazala je “da će Pozitivna glasati protiv ovog informera”.

"Ovaj informer me asocira na jedno... Znate ono kako se u narodu smatra dobrom domaćicom ona koja od jeftinih i malog broja namirnica napravi dobar ručak, a vi mi ličite na onu domaćicu koja pozajmi novac kupi gomilu najskupljih namirnica i još plati neku ženu da joj taj ručak spremi",slikovito je opisala Milošević.

Ona je imala i niz zamjerki na podatke koji su se mogli pročitati u izvještaju.

"Pitam vas gdje je podatak da zaposlenima nisu pla

eni doprinosi godinama, da im kasne primanja i po tri -četiri mjeseca da je grad je još uvjek bez vode, i još se takvo vođenje politike predstavlja kao veliki uspjeh. Tako je isto ovog dana u medijima sa vaše strane predstavljeno kao veliki uspjeh to što Crna Gora nije dobili poziv za clanstvo u NATO. Isto tako ćete sledeće godine u Izvještaju za 2014. predstaviti kao veliki uspjeh i to što je RK Lovćen ispao iz Seha lige vašom greškom", kazala je Milošević.

Njena koleginica Zorica Martinović, kazala je “da Izvještaj o radu gradonačelnika nije ništa drugo do: malo uradili, dosta započeli, mnogo obećali”.

"Iz teksta bi se moglo zaključiti da se aktivno pristupilo i rješavanju problema sa vodovodno- kanalizacijonom mrežom, da su se 2013 god. obezbijedila izdašna materijalna sredstva kako bi se konačno stavila tačka na ovaj problem. Ne mogu, a da ne pitam, zašto je onda na prošloj sjednici Skupština donijela odluku o tri miliona kreditnog zaduženja za Vodovod i Kanalizaciju, a kako izgleda do kraja godine biće još zaduženja", pitala je Martinović.

U kritici izvještaja ništa blaži nijesu bili ni iz SDP-a. Onis u kazali da će prilikom glasanja biti uzdržani “zbog niza projekata koji se već dugo najavljuju, a još nijesu započeti ili završeni”.

"Moram da kažem i da mi u SDP-u ne vidimo povećanje zaposljenosti,mada se to navodi u izvještaju. Moram navesti podatak da postoji pad broja zaposlenih za 176 radnih mjesta. A ti podaci su još lošiji ako se uzme u obzir da se na Cetinje prošle godine doselilo 80 građana, a da se u istom periodu odselilo 178", kazao je odbornik SDP-a Mirko Stanić. U raspravu i odbranu izvještaja uključili su se skoro svi odbornici DPS-a.

Iz te partije mogle su se čuti ocjene “da je ovaj izvještaj o radu gradonačelnika jedan od jačih koji je razmatran na skupštinskim odborima te da se radi o vizionarskom radu,koji potvrtđuje sistematičnost svih aktivnosti”.

Galerija

Bonus video: