Pajović: ANB da se bavi bezbjednošću, a ne politikom

"Vlast je od ANB-a napravila najbitniji mehanizam za pritisak nad građanima tokom izbornih kampanja”, ocijenio je lider Pozitivne
104 pregleda 9 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Luka Zeković
Darko Pajović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.06.2014. 13:31h

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) treba da se bavi nacionalnom bezbjednošu, a ne politikom i izborima, ocijenio je predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović, navodeći da je potrebna reformisana ANB koja neće biti u službi jedne partije.

“Nesporni diplomatski fijasko koji je rezultirao nedobijanjem poziva za samit u Velsu ministar spoljnih poslova naziva zapravo vrstom uslovnog poziva, a samo par mjeseci unazad nas je ubjeđivao kako nas reforme preporučuju za poziv u NATO”, kazao je Pajović u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Ministar Igor Lukšić se, kako je rekao, umjesto javnog izvinjenja zbog toga što nije obavio svoj posao, od ministra vanjskih poslova bavi denunciranjem i svojevrsnim “lovom na vještice”, tražeći objašnjenja zašto Evropska unija (EU) daje grantove NVO organizaciji koja se bavila kontrolom izbora.

“Dovoljno je pročitati ovakve stavove Lukšića pa shvatiti koliko je vođenje takve spoljne politike i sporno i neozbiljno. S druge strane, ko god misli da se u jednu tako ozbiljnu organizaciju kao što je NATO može ući sa ovakvom bezbjednosnom službom, grdno se vara”, kazao je Pajović, koji je i član Odbora za bezbjednost i odbranu.

Prema njegovim riječima, ANB, kao ključna institucija nacionalne bezbjednosti, umjesto da se bavi nacionalom bezbjednošću, bavi se praćenjem opozicionih lidera, stranačkih aktivista, zastrašivanjem novinara i, kako je rekao, njena najveća pokazna vježba se dešava na izborni dan.

“Zvuči gotovo nevjerovatno, ali je istinito: vlast je od ANB-a napravila najbitniji mehanizam za pritisak nad građanima tokom izbornih kampanja”, ocijenio je Pajović.

To se, kako je rekao, vidi i u Briselu i to je veliki problem.

“Niko ne želi da ima u svom savezu nekoga kome je rezultat na izborima i golo očuvanje vlasti i privilegija ispred nacionalne bezbjednosti. To je diplomatsklim rječnikom posredno poručeno iz Brisela i to znaju i u Briselu, a to zna i svaki građanin Crne Gore”, naveo je Pajović.

On je podsjetio da Zakon propisuje da ANB obavlja poslove nacionalne bezbjednosti koji se odnose na zaštitu Ustavom utvrđenog pravnog poretka, nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i bezbjednosti Crne Gore, Ustavom utvrđena ljudska prava i slobode.

“Ne treba biti ni političar ni analitičar pa shvatiti koliko ona radi svoj posao, posebno u dijelu ljudskih prava i sloboda. Bezbjednosni okvir nije dobar i on je dobrim dijelom omeđen šikaniranjem, maltretiranjem i prebijanjem najistaknutijih NVO aktivista, opozicionih političara, pisaca, novinara i medija”, poručio je Pajović.

Posljednji, kako je rekao, perverzno subverzivni pokušaj diskreditacije izvšne direktorice MANS-a pokazuje da ta služba ne samo da neće da se bavi svojim zakonski određenim poslovima, “već svojim (ne)činjenjem, nekad pasivno a nekad aktivno, učestvuje u kreiranju atmosferu linča i progona neistomišljenika vlasti”.

“ANB nekim čudom nikako ne uspijeva da obavještajne podatke o kriminalcima i njihovoj sprezi sa krupnim kapitalom ili političarima učini operativnim za policiju kako bismo imali ono što traže poglavlja 23 i 24, koji se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”, saopštio je Pajović.

Kako je kazao, užasno je nepravedno da se borba protiv korupcije svede na to da kažnjavate ljude koji su primili mito od deset, 20 ili 50 eura, a da one najveće korupcionaške poslove niko ne smije ni da pomene. “Zbog takve prakse nam je potrebna reformisana ANB koja neće biti u službi jedne partije”.

“Kada to promijenimo, a moraćemo, tek se tada možemo realno nadati pozivu u NATO. Sve drugo je jeftina demagoška propaganda. Stoga možda bolje da se građanima pojasni šta nije urađeno od takozvanih “reformi” bezbjednosnih službi, jer da jeste urađeno, mi bi danas bili zemlja sa pozivom za članstvo u NATO”, naveo je Pajović.

Bonus video: