Lukšić objasnio prioritete Vlade: Drobnič trapav, na meti Vijesti i MANS

"Ako se potvrdi greška, onda imamo ozbiljan razlog da sumnjamo da neko u EU i EK pokušava da igra ulogu arbitra u Crnoj Gori"
124 komentar(a)
Mitja Drobnič, Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Mitja Drobnič, Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.06.2014. 15:02h

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić obrušio se, nimalo diplomatskim rječnikom, na dio nevladinog sektora i nezavisne medije, ali i na Delegaciju EU i njenog šefa Mitju Drobniča, čije je izjave nazvao "trapavim".

On je kazao da Vlada očekuje objašnjenje kako je MANS, koji je u više navrata saopštio kako su otkrili brojne nepravilnosti, dobio grant Evropske komisije za praćenje lokalnih izbora i da postoji sumnja da ja te NVO zlopotrijebila novac.

"Uz sumnje u (ne)regularnost kad je posrijedi sprovođenje izborna u Crnoj Gori i te kako postoje sumnje u zloupotrebu evropskih fondova kad je riječ o nadgledanju izbora. Jasno sam predstavnicima EK ukazao da očekujemo da nam se objasni jer, na bazi tog pojašnjenja, mi bi mogli da razumijemo da li je bilo neke namjere ili je to bio konkurs koji je dobila ta NVO jer se dobro preporučila za taj posao uz moguće kršenje nekih proceduralnih aspekata koji su obavljeni u Delegaciji EU. Ali, to je na njima da objasne", istakao je Lukšić u emisiji "Živa istina".

Aludirajući na "Vijesti", on je kazao da će u fokusu Vlade biti i eventualni "rad kolumniste jednog dnevnog lista koji bi mogao da bude naimenovan za portparola Delegacije EU u Podgorici".

Lukšić je saopštio i da je Crna Gora od Brisela tražila objašnjenje, kako se izrazio, trapave izjave šefa Delegacije EU Mitje Drobniča, da Crna Gora nije morala da se pridruži sankcijama EU Rusiji.

"Ako se potvrdi da je bilo neke vrste proceduralne greške ili protekcije, onda imamo ozbiljan razlog da sumnjamo da neko u EU ili Komisiji pokušava da igra ulogu arbitra ili političkog faktora u Crnoj Gori. Ili, ako u djelovanju tog kolumniste, unutar Delegacije, primijetimo neku vrstu deformativnog ponašanja, koja upućuje na pristrasnost pri komentarisanju političke scene, onda moramo da sumnjamo da to nije slučajno", kazao je Lukšić.

On je saopštio i da je Crna Gora od Brisela tražila objašnjenje, kako se izrazio, trapave izjave šefa Delegacije EU Mitje Drobniča, da Crna Gora nije morala da se pridruži sankcijama EU Rusiji.

"Tražili smo objašnjenje jer je to tema koja je toliko eksponirana da kada neko, ko bi trebalo da vam saopštava ono što je ujednačena politika EU, da birokratski odgovor na najveću političku krizu u Evropi od Drugog svjetskog rata. Od ovdašnjih ambasadora, ne računajući trapavi istup šefa Delagacije koji je dan kasnije kad je dobio instrukcije morao da objasni što je rekao, kao i od ministara zemalja EU i od komesara Štefana Filea je ocijenjeno da bez obzira na to što nema formalnu obavezu, i te kako je očekivana, logična, odluka Crne Gore kad je kriza u Ukrajina posrijedi i oni je pozdravljaju", kazao je Lukšić.

Bonus video: