Lakušić: Za Mugošu ljekovito da shvati da je sada običan građanin Podgorice

"Preporučujem mu da počne da se upoznaje sa normama krivičnog zakonodavstva je će mu poznavanje istih zatrebati u narednom periodu"
0 komentar(a)
Zoran Lakušić, Foto: Luka Zeković
Zoran Lakušić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.06.2014. 12:07h

"Za Miomira Mugošu ljekovito bi bilo da shvati da je sada i on običan građanin Podgorice i da prestane da ignorše pravne činjenice i da se pokori sili zakona jer je to preduslov pravne države", poručio je funkcioner Demokratskog fronta i odbornik u Skupštini Glavnog grada Zoran Lakušić.

On smatra da je Mugoši teže da shvati da zakon mora da se primjenjuje jednako za sve.

"Jer je za godine koje je vršio funkciju gradonačelnika bio pobornik da se mnoge pravne procedure i rješenje zaobilaze i krše. Preporučujem mu da od sada pa na dalje prestane da se bavi odredbama zakona koje regulišu materiju lokalne samouprave jer je tu sve kristalno jasno, a da počne da se upoznaje sa normama krivičnog zakonodavstva je će mu poznavanje istih zatrebati u narednom periodu kada se otvore postupci preispitivanja poslovanja i funkcionisanja Glavnog grada za vrijeme njegovog mandata", kazao je Lakušić.

Dodao je da bivši gradonačelnik, nekada ""moćni Vezir Miomir" koji je 14 godina pokušavao da vlada, a ne da upravlja Podgoricom je doživo da ga sopstvena partija toliko cijeni da ga i nije stavila na odborničku listu".

"Što se tiče konstitutivne sjednice Skupštine Glavnog grada ona je u potpunosti obavljena u skladu sa Zakonom, Statutom i Poslovnikom Skupštine Glavnog grada"

Prema njegovim riječima zbog tih činjenica se ne može praviti nikakava analogija i pravna gimnastika "koju pokušava da pronađe građanin Mugoša vođen savjetima nekih pravnika".

"Što se tiče konstitutivne sjednice Skupštine Glavnog grada ona je u potpunosti obavljena u skladu sa Zakonom, Statutom i Poslovnikom Skupštine Glavnog grada. Verifikovani su mandati novoizabranim odbornicima, pa je shodno tome prestao mandat prethodnom sazivu Skupštine i shodno gore citiranim odredbama i mandat gradonačelnika kojeg je ta skupština birala. Po odredbi 86 Statuta prestanak mandata gradonačelniku po sili zakona konstatuje se aktom Skupštine, što je i predsjedavajući uradio bez potrebe da se odbornici izjašnjavaju o tome jer ne zavisi od njihove odluke da li će mandat gradonačelniku prestati. Pravni osnov po kojem je prestao mandate gradonačelniku je sila zakona i na to ne može uticati nikakva poltička većina", zaključio je Lakušić.

Bonus video: