Opozcija o platformi SDP u Baru: Dobro što su se sad sjetili "Primorke"

Nosilac liste DF-a Srđan Kalinić tvrdi da mu je platforma kao osnova za pregvore "lično prihvatljiva"
63 pregleda 6 komentar(a)
Mićo Orlandić, Foto: Savo Prelević
Mićo Orlandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.06.2014. 19:44h

Opozicija u Baru spremna je da razgovara o platformi SDP-a za formiranje vlasti, iako sumnjaju da je ona napisana kako bi socijaldemokrate u tom gradu napravili i opravdali savez sa DPS-om.

Barski SDP je najavio da će, između ostalog, od budućih partnera tražiti da odustanu od prodaje "Marine" Bar, preispitaju ugovore o privatizaciji ili prodaji "Primorke", "Rumijatransa" i "Izbora", ali i privrženost evropskim i NATO integracijama.

Nosilac liste DF-a Srđan Kalinić tvrdi da mu je platforma kao osnova za pregvore "lično prihvatljiva".

"SDP treba da uradi prvi korak i pozove nas na pregovore. Ukoliko se pokaže njihova želja da i sa nama razgovaraju o formiranju vladajuće koalicije, uradićemo analizu platforme unutar Fronta i oformiti pregovarački tim", kazao je on i dodao da, prema njegovim informacijama SDP već pregovara sa DPS-om.

Za formiranje većine u Baru, DPS-u sa 13 odbornika, potrebno je još najmanje šest, što faktički znači da bi većinu imali sa osam odbornika SDP-a i dva predstavnika manjinskih partija. S druge strane SDP bi mogao formirati većinu sa 9 odbornika DF-a , tri iz SNP-a i dva iz Pozitivne Crne Gore.

Član predsjedništva Pozitivne Goran Đurović ponovio da je ta partija u kampanji tvrdila da je koalicija DPS-a i SDP-a unaprijed dogovorena.

"Što se tiče uslova iz platforme, kao što su preispitivanje pojedinih privatizacija, gospoda iz SDP-a su za većinu njih znali prije godinu, dvije, pet. Sad se nadamo da će biti istrajni na tome i da znamo čija je odgovornost", kazao je Đurović.

Za koaliciju manjinskih stranaka nema nikakvih prepreka da koaliraju sa SDP-om. Njima su prihvatljivi i nesporni svi stavovi iz platforme SDP-a, jer se skoro svi nalaze u njihovom programu: "Iako nas čudi da SDP, stranka koja je godinama na vlasti sa DPS-om, nudi DPS-u".

Bonus video: