MANS: Što prije formirati radno tijelo i zatražiti ekspertsku pomoć od EU

Iz MANS-a su podsjetili da je prije nekoliko dana komesar za proširenje Štefan File naglasio da bi sumnje u regularnost izbora morale biti istražene
86 pregleda 13 komentar(a)
Skupština, Parlament, Foto: Savo Prelević
Skupština, Parlament, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.06.2014. 16:03h

Predstavnici MANS-a pozvali su Skupštinu da što prije oformi tijelo koje bi pratilo primjenu izbornog zakonodavstva i zatraži pomoć relevantnih EU eksperata, kako bi se mehanizmi za izborne manipulacije ograničili, a šteta od njihove primjene svela na minimum.

“Istraživanje izbornih neregularnosti i dalje ostaje prioritet koji se nameće zvaničnoj Podgorici, uprkos sve organizovanijim naporima Vlade da sve što se desilo na lokalnim izborima 25. maja relativizuje i sa krivaca za izbornu krađu fokus javnosti prebaci upravo na one koji su tu krađu otkrili”, kaže se u saopštenju te nevladne organizacije.

U MANS-u smatraju da su sa svojim posmatračima na lokalnim izborima uspjeli u potpunosti da ogole mehanizme za manipulacije izbornom voljom i konkretnim dokazima i svjedočenjima dokumentuju blizu 900 pojedinačnih slučajeva izbornih nepravilnosti, i to samo u Podgorici.

”I pored činjenice da su organi nadležni za sprovođenje i kontrolu izbora u organizoavnoj akciji odbili preko 2,5 hiljade prigovora koji su podnijeti, to nije moglo da izbriše konkretne dokaze i sumnje da su izbori neregularni koji dolaze i sa najviših Briselskih adresa”, kaže se u saopštenju.

Iz MANS-a su podsjetili da je prije nekoliko dana i komesar za proširenje Štefan File naglasio da bi sumnje u regularnost izbora morale biti istražene.

“Priča o izbornim neregularnostima, kao ni priča o afera Snimak nisu završene sve dok se i posljednji akter tih bezočnih manipulacija ne adekvatno procesuira i sankcioniše u skladu sa zakonom i propisima države Crne Gore”, naveli su iz te NVO.

Oni su podsjetili da su već podržali osnivanje posebnog tijela u Skupštini koje bi se bavilo tom tematikom i ponudili svoje resurse i saznanja do kojih su došli tokom praćenja izbora.“I u tom smislu smo apsolutno spremni i zaiteresovani da se rad na tom važnom pitanju započne što prije”.

U MANS-u smatraju da se pokazalo da je Skupština jedna od posljednih adresa na kojoj je preostala odbrana elementarne zakonitosti i transparentnosti izbornog procesa, jer su, kako navode, sve ostale institucije koje imaju mandat za takvu vrstu posla, pokazale ogromnu količinu lojalnosti partijskim direktivama, a na štetu javnog interesa i samog zakona.

“U tom smislu pozivamo Skupštinu da u što skorijem roku oformi pomenuto tijelo i zatraži pomoć relevantnih EU eksperata, kako bi se mehanizmi za izborne manipulacije, kako oni koji su ugrađeni u zakon, tako i oni o kojima su svjedočili našiposmatrači tokom izbornog dana, ograničili a šteta od njihove primjene svela na minimum”, poručili su iz MANS-a.

Oni su kazali da vjeruju da u Skupštini ima dovoljno onih koji su zainteresovani da izbori u Crnoj Gori konačno postanu slobodni i fer," i pored činjenice da je na djelu organizovana i veoma prljava kampanja čiji je cilj da kompletnu priču o izbornim nepravilnostima dezavuiše i stavi u drugi plan".

“Prljava kampanja uperena protiv MANS-a, ali prije svega prije naših konkretnih rezultata u otkrivanju korupcije, organizavana je u sprezi između najviših državnih i političkih funkcionera i pripadnika domaćeg i regionalnog podzemlja, kao reakcija na činjencu da je MANS domaćoj javnosti, ali i međunarodnoj uspio da plastično predoči drugu stranu "demokratskih" izbora u Crnoj Gori kako su do sada većinom bili percipirani”, navodi se u saopštenju.

Iz MANS-a su kazali da u tom kontekstu doživljavaju i pozive visokih funkcionera DPS-a da se ispita podrška koju MANS dobija od strane EU, konkretno ona koja se tiče praćenja izbornog procesa.

“Takva je i bila najava ministra inostranih poslova Igora Lukšića da Vlada očekuje od EU odgovore na to kako je MANS dobio podršku za praćenje izbora, te da će "Vlada pratiti taj slučaj". Njega moramo da obavijestima da nije EU ta koja se pridružuje Crnoj Gori, već obratno, te da je jedan od glavnih mandata Komisije u narednom periodu da prati progres u implementaciji reformi koje sprovodi Vlada u procesu pristupanja “, dodaje se u saopštenju.

Iz MANS-a su dodali da nije njihova krivica što je DPS nastavio da se, kako su kazali, brutalno i potpuno otvoreno služi manipulacijama, “ niti je naša krivica što u toj partiji i Vladi moraju da odgovaraju na milion pitanja povodom toga”.

“Razumijemo i da nije ugodno slušati kada komesar za proširenje govori da postoje sumnje u regularnosta crnogorskih izbora, i tom smislu nam je jasna fruistracija DPS-a našim rezultatima i histerija samog vrha partije na pomen imena naše organizacije”, rekli su iz te NVO.

Iz MANS-a su poručili da ih ne mogu pokolebati ni podmetanja, ni zastrašivanja, ni najgnusnije i najprljavije kampnanje.

“I ni za milimetar nećemo odstupiti od naše namjere da svakog dana aktivno doprinosimo da Crna Gora postane uređeno društvo slobodnih ljudi u kojoj se poštuju osnovna ljudska prava”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: