Krivokapić: Ukrajinska kriza stavila na ispit sve kapacitete OEBS

Krivokapić je tokom boravka u Bakuu imao susret sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhanom Alijevim
10 komentar(a)
Ranko Krivokapić, OEBS, Foto: Skupština Crne Gore
Ranko Krivokapić, OEBS, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 28.06.2014. 15:15h

Ukrajinska kriza stavila je na ispit sve kapacitete OEBS-a, koji uz veliki politički angažman, prisustvo na terenu, hrabrost i požrtvovanje, bez prava na odustajanje, doprinosi traženju rješenja za ukrajinsku krizu, rekao je predsjednik Parlamentarne skupštine te organziacije, Ranko Krivokapić.

U Bakuu je danas počelo 23. Godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a, na kojem će parlamentarci iz 57 zemalja članica diskutovati o najaktuelnijim političkim, bezbjednosnim i ekonomskim temama.

Kako je najvaljeno, tokom zasijedanja će biti održane posebne specijalne debate o situaciji u Ukrajini i izazovima OEBS-a u kontekstu jačanja borbe protiv ekstremizma, radikalizma i ksenofobije.

Krivokapić je, otvarajući Godišnje zasijedanje, istakao da je Paralmentarna skupština svojom aktivnom ulogom u posljednjih godinu dana pokazala jasnu spremnost da bude uključena u rješavanja najosjetljivijih političkih i bezbjednosnih pitanja, kao što je ukrajinska kriza.

"Ukrajinska kriza je stavila na ispit sve kapacitete OEBS-a, da ostvari osnovnu svrhu svog postojanja – mir i stabilnost u Evropi. Uz veliki politički angažman, prisustvo na terenu, hrabrost i požrtvovanje predstavnika svih institucija OEBS-a, uporno bez prava na odustajanje, doprinosimo traženju rješenja za ukrajinsku krizu", rekao je Krivokapić.

Kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, Krivokapić je kao važan doprinos procesu deeskalacije podsjetio na parlamentarni sastanak predstavnika ruske i ukrajinske delegacije u PS OEBS-a, koji je organizovan u Beču u aprilu, i to u periodu kulminacije krize.

Krivokapić je tokom boravka u Bakuu imao susret sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhanom Alijevim, sa kojim je razgovarao o aktivnostima PS OEBS-a i doprinosu Azerbejdžana ciljevima i principima te organizacije, kao i o bilateralnoj saradnji između Crne Gore i Azerbejdžan.

"U tom kontekstu obobstrano su ocijenili veoma dobrim odnose između dvije zemlje, koji se posebno manifestuju kroz ekonomsku saradnju koja već ima i svoje konkretne iskaze kroz prisustvo značajnih azerbejdžanskih investitora u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

Krivokapić je o bilateralnim odnosima dvije zemlje razgovarao i sa predsjednikom parlamenta Azerbejdžan Oktanom Asadovim.

Bonus video: