Skupština Crne Gore uskoro ratifikuje Sporazum o trgovini oružjem

Crna Gora je 2006, sa još 152 članice UN, podržala otpočinjenje pregovora o tekstu Sporazuma
57 pregleda 1 komentar(a)
Skupština CG, Foto: Savo Prelević
Skupština CG, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.06.2014. 14:10h

Crnogorski parlament uskoro bi trebalo da ratifikuje Sporazum o trgovini oružjem (CATT), jedini dokument koji se bavi kontrolom legalne trgovine konvencionalnim naoružanjem i njegovom municijom.

Crna Gora je 2006. godine, sa još 152 članice Ujedinjenih nacija, podržala otpočinjenje pregovora o tekstu Sporazuma, koji je usaglašen i otvoren za potpisivanje 3. juna 2013. godine.

“Crna Gora je među 66 država koje su prve potpisale Sporazum, sa namjerom da bude i jedna od prvih 50 koje će taj dokument ratifikovati, što je i uslov za njegovo stupanje na snagu”, kaže se u obrazloženju zakona o potvrđivanju Sporazuma o trgovini oružjem.

Navodi se da je djelovanje Vlade na ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz multilateralnih sporazuma o kontroli naoružanja, razoružanja i neproliferacije usmjereno ka integraciji u strukture koje stvaraju sigurne mehanizme za očuvanje mira i bezbjednosti.

“Pored stvaranja institucionalnog okvira za bilateralnu i multilateralnu saradnju u oblasti bezbjednosti, nadležni organi preduzimaju neophodne radnje na izgradnji legislativne osnove, što obuhvata ratifikaciju i primjenu medunarodnih sporazuma u oblasti razoružanja, neproliferacije, kontrole naoružanja, borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala”, kaže se u predloženom zakonu.

Ističe se da se Crna Gora dosljedno zalaže za primjenu svih međunarodnopravnih instrumenata koji regulišu oblast razoružanja i njegove kontrole i podržava svaku novu konstruktivnu inicijativu radi smanjenja i eliminisanja rizika i posljedica proizvodnje i upotrebe bilo koje vrste oružja ili ubojnih sredstava.

“Kao članica UN, OEBS i drugih relevantnih organizacija, poštuje i primjenjuje mjere koje se odnose na kontrolu i smanjenje malog i lakog naoružanja. Zakonodavni okvir kontrole spoljne trgovine oružjem, vojnom opremom i robom za dvostruke namjene je, u najvećoj mjeri, usklađen sa standardima i propisima Evropske unije”, kaže se u zakonu.

Bonus video: