Ambasada SAD podržala stav Rasmusena o članstvu Crne Gore u NATO

Crna Gora neće morati da čeka sljedeći samit, koji još nije zakazan, kako bi saveznici razmatrali slanje pozivnice, poručuju iz ambasade
6 komentar(a)
ambasada SAD, Foto: Savo Prelević
ambasada SAD, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.06.2014. 13:48h

Američka ambasada u Podgorici pozdravila je danas izjavu generalnog sekretara NATO-a Andresa Foga Rasmusena o Crnoj Gori od 25. juna, koja je ohrabrujući signal za Crnu Goru i njen napredak prema evroatlantskim integracijama.

Sjedinjene Države, Francuska i Njemačka nijesu bile voljne da se Crnoj Gori pošalje poziv za članstvo u NATO, jer je ocijenjeno da treba nastaviti sa reformama.

Generalni sekretar je najavio da će Alijansa otvoriti intenzivirane i usredsređene razgovore sa Crnom Gorom, koji će voditi donošenju ocjene do kraja 2015. godine da li će ona biti pozvana da se pridruži Alijansi.

Crna Gora neće morati da čeka sljedeći samit, koji još nije zakazan, kako bi saveznici razmatrali slanje pozivnice, poručuju iz ambasade.

“Američka ambasada će nastaviti da podržava Crnu Goru na putu sprovođenja reformi, neophodnih za ispunjenje standarda za članstvo u NATO-u, koje doprinose napretku zemlje kroz jačanje vladavine prava, demokratije i prosperiteta”, stoji u saopštenju.

Pozivajući se na diplomatske izvore, Rojters je objavio i da su članice NATO bile podijeljene po pitanju slanja poziva Crnoj Gori.

Šefovi diplomatija članica NATO-a odlučili su da Crnoj Gori daju šansu da prije samita 2016. godine dobije pozivnicu za NATO, ako najkasnije do kraja 2015. ispuni obaveze koje je trebalo da ispuni do sada.

Rojters podsjeća da je NATO vršio pritisak da se jača vladavina prava, ispune NATO standardi u reformama bezbjednosnog sektora, te da je tražena borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Bonus video: