Ambasada SAD: Imate rok do kog se morate mijenjati

“Diskusije među NATO saveznicima su povjerljive. Sve odluke unutar NATO-a postižu se konsenzusom”
33 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2014. 18:36h

Sjedinjene Američke Države, Francuska i Njemačka nijesu bile voljne da se Crnoj Gori pošalje poziv za članstvo u NATO, jer je ocijenjeno da treba nastaviti sa reformama, prenijela je agencija Rojters.

Pozivajući se na diplomatske izvore, Rojters je objavio i da su članice NATO bile podijeljene po pitanju slanja poziva Crnoj Gori. Šefovi diplomatija članica NATO-a odlučili su da Crnoj Gori daju šansu da prije samita 2016. godine dobije pozivnicu za NATO, ako najkasnije do kraja 2015. ispuni obaveze koje je trebalo da ispuni do sada.

Rojters podsjeća da je NATO vršio pritisak da se jača vladavina prava, ispune NATO standardi u reformama bezbjednosnog sektora, te da je tražena borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Iz američke ambasade “Vijestima” nijesu potvrdili ali ni demantovali da su SAD bile protiv slanja poziva Crnoj Gori:

“Diskusije među NATO saveznicima su povjerljive. Sve odluke unutar NATO-a postižu se konsenzusom”.

Na pitanje da li protivljenje SAD znači da crnogorska vlada nije ispunila obećanja premijera Mila Đukanovića data tokom posjete potpredsjedniku Džozefu Bajdenu, iz ambasade su odgovorili da odluku ministara NATO “treba posmatrati kao ohrabrujući znak koji prepoznaje napredak koji je Crna Gora napravila”.

“Kao što je generalni sekretar Rasmusen najavio, osim otvaranja intenziviranih i usredsređenih razgovora NATO-a i Crne Gore, ova odluka određuje konkretan datum do kojeg će napredak Crne Gore biti razmotren bez obzira na datum NATO samita”, saopšteno je iz ambasade SAD-a.

Nakon sastanka potpredsjednika SAD i Đukanovića u aprilu objavljeno je da je Bajden, koji “snažno podržava evroatlantske aspiracije” Crne Gore ukazao na značaj napora na jačanju demokratskih institucija, nezavisnost pravosuđa i slobodu medija, kao i zaštitu manjina.

Bajden je tada ohrabrio premijera da nastavi u pravcu reformi iz oblasti odbrane, bezbjednosti i vladavine prava kako bi se pokazali konkretni rezultati prije samita u Velsu.

Iako je Đukanović tada tvrdio da “nepokolebljivo želimo” da dobijemo pozivnicu, nekoliko dana kasnije DPS nije podržala izbor Gorana Rodića za VDT, zbog čega je iz ambasade SAD i Njemačke konstatovano da “za državu nije dobro da ova važna funkcija nije pokrivena”.

Iz ambasade Francuske i Njemčake juče nijesu odgovorili na pitanja da li su bili protiv slanja poziva Crnoj Gori i zašto.

Dedović: Dobro bi bilo kada bi nam NATO dao svoj spisak

Direktor Alfa centra Aleksandar Dedović ocijenio je da crnogorsko rukovodstvo dovodi javnost i NATO partnere u zabludu i kupuje vrijeme za dobijanje pozivnice.

Podsjećajući da su SAD, Francuska i Njemačka na putu ka NATO javno podržavale Crnu Goru pa u ključnom momentu povukle podršku, on je upozrio da tako ozbiljne zemlje ne bi sebi dozvolile tu vrstu licemjerstva.

"Osjećam da naše rukovodstvo dovodi u zabludu i crnogorske građane i NATO partnere za neki način kupujući vrijeme za dobijanje NATO pozivnice. Očekujem da je našim zvaničnima makar nekoliko puta direktno stavljeno do znanja koji su to zadaci koje treba savladati u oblasti vladavine prava. Preporučio bih diplomatiji da jasno zatraži od budućih partnera što preciznije zadatke i listu koju treba savladati u sljedećoj godini kako bi se prema tome jasno odredili ”, kazao je on navodeći da, nakon poruke ministara članica NATO, vlada više ne smije gubiti vrijeme.

“Plašim se, kao građanin, da ćemo kraj sljedeće godine možda dočekati sa istim ocjenama koje smo juče čuli iz Brisela i da nećemo napraviti nikakav pomak".

Galerija

Bonus video: