Nadležni da se u potpunosti uključe u pregovarački proces

"Članovi Savjeta nastaviće da prate sva pitanja od značaja za pregovarački proces u preko 40 resora na koje se odnose Akcioni planovi za pregovaračka poglavlja 23. i 24
0 komentar(a)
Savjet za vladavinu prava, Foto: Gov.me
Savjet za vladavinu prava, Foto: Gov.me
Ažurirano: 26.06.2014. 18:40h

Kašnjenje u realizaciji obaveza iz akcionih planova 23 i 24 treba da podstakne nadležne rukovodioce da se u potpunosti uključe u taj proces i preuzmu odgovornost za blagovremenu dinamiku njihovog ispunjavanja, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za vladavinu prava.

Kako su podsjetili iz Ministarstva pravde, Savjet za vladavinu prava, koji je ustanovljen zbog unapređenja dinamike ispunjavanja obaveza predviđenih akcionim planovima za poglavlja 23 i 24 o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU), održao je danas prvu sjednicu, kojom je predsjedavao resorni ministar i predsjednik Savjeta Duško Marković.

Članovi Savjeta razgovarali su o, kako se navodi, stepenu realizacije akcionih planova za 23. i 24. poglavlje, uz osvrt na one mjere predviđene tim strateškim dokumentima čija se realizacija ne odvija utvrđenom dinamikom, a predstavljeni su i obrasci za praćenje realizacije privremenih mjerila i status aktivnosti koje vode ispunjenju tih mjerila.

"Konstatovano je da akcioni planovi za 23. i 24. poglavlje predstavljaju petogodišnje strateške okvire za ukupan razvoj društva i obezbjeđivanje boljeg kvaliteta života svakog građanina", kaže se u saopštenju Ministarstva.

Zbog toga je, kako se dodaje, dogovoreno da, u cilju što kvalitetnije koordinacije u oblasti vladavine prava, čelnici svih institicija koje su nosioci aktivnosti predviđenih strateškim dokumentima u toj oblasti, u narednom periodu djeluju na najvišim rukovodnim nivoima operativne i političke odgovornosti i doprinesu povećanju stepena realizacije zacrtanih obaveza.

Marković je, zbog toga, podsjetio članove Savjeta da je pred njima zajednički zadatak, ne samo da prate i podstiču realizaciju akcionih planova za poglavlja 23. i 24, već i da mijenjaju svijest svakog činioca uključenog u proces evropskih integracija i utiču na njihovu angažovanost i predanost ovom procesu.

"Članovi Savjeta nastaviće da prate sva pitanja od značaja za pregovarački proces u preko 40 resora na koje se odnose Akcioni planovi za pregovaračka poglavlja 23. i 24, i nastojati da doprinesu povećanju stepena realizacije prioritetnih obaveza iz pregovaračkog procesa i privremenih mjerila", naveli su iz Ministarstva.

Bonus video: