Pejanović-Đurišić: Odluka NATO-a priznanje za značajna dostignuća

"Stav iz Brisela je u saglasnosti sa našim javno iskazanim očekivanjima da politika proširenja dobije na aktuelnosti u susret samitu u Velsu"
0 komentar(a)
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.06.2014. 15:44h

Odluka ministara vanjskih poslova NATO zemalja da sa Crnom Gorom pokrenu intenzivne i fokusirane razgovore, priznanje je za brojne i značajne rezultate koje je država postigla u procesu evro-atlantskih integracija, kazala je ministarka odbrane, Milica Pejanović Đurišić.

Generalni sekretar Alijanse, Anders Fog Rasmusen saopštio je u srijedu da Crna Gora ove godine neće biti pozvana da uđe u NATO.

On je kazao da je odluka šefova diplomatija država članica NATO-a da se sa Crnom Gorom intenziviraju razgovori o njenom članstvu u Alijansi, pozitivna za zvaničnu Podgoricu.

Prema riječima Pejanović-Đurišić, odlukom NATO-a faktički je otvorena mogućnost da Crna Gora, uz punu posvećenost reformama i usvajanju standarda u relevantnim oblastima, i prije narednog samita 2016. godine postane punopravna članica Alijanse.

"Bez obzira na različita tumačenja, vrlo je važno prepoznati činjenicu da su naši partneri na ovaj način, poslije duže vremena, poslali jasnu poruku o nastavku politike “otvorenih vrata”, i to stvaranjem uslova za dalju integraciju upravo Crne Gore, kao sada i na taj način ozvaničene prve naredne članice Alijanse", kazala je ona agenciji MINA.

Pejanović-Đurišić je rekla da, u aktuelnom bezbjedonosnom i geostrateškom ambijentu, takva odluka ima i dodatni značaj poklapajući se sa intenzivnim nastojanjima države da implementira reforme i standarde na kvalitetan i održiv način koji će NATO članice prepoznati.

"Dakle, stav iz Brisela je u saglasnosti sa našim javno iskazanim očekivanjima da politika proširenja dobije na aktuelnosti u susret samitu u Velsu i da se napredak i rezultati Crne Gore u ključnim oblastima na odgovarajući način pozitivno verifikuju", rekla je ona.

Pejanović-Đurišić navela je da su, upravo zahvaljujući tim rezultatima, uz ukazivanje punog povjerenja u pogledu spremnosti Crne Gore da dostigne u punoj mjeri standarde, šefov idiplomatije NATO članica i predložili konkretan model integracije, "kojim će se kroz fokusiranu saradnju i razgovore dodatno poboljšati kvalitet sprovodjenja reformi u specificiranim oblastima".

Ona je dodala da se, što se Ministarstva odbrane tiče, u kontinuitetu sprovode aktivnosti na reformi sistema odbrane i oružanih snaga, izgradnji kapaciteta i povećanju interoperabilnosti Vojske Crne Gore.

Prema riječima ministarke, ostvaruju se značajni rezultati na ispunjavanju kriterijuma i standarda neophodnih za članstvo u NATO, koji su jasno prepoznati u svim izvještajima i ocjenama i predstavljali su jedan od ključnih elemenata u kreiranju stava u pogledu stvaranja uslova za dalju integraciju Crne Gore.

"Ohrabreni potvrdom mogućnosti da kroz intenzivnu saradnju Crna Gora nastavi svoju dalju integraciju u NATO, i u narednom periodu ćemo nesmanjenim intenzitetom realizovati započete reforme, prije svega kroz implementaciju rješenja iz Strategijskog pregleda odbrane", ukazala je Pejanović-Đurišić.

Ona je ocijenila da će svakako najveći izazov predstavljati nastavak modernizacije crnogorske Vojske u uslovima ekonomske krize.

"Ali,i u tom dijelu se ulažu značajni napori u pogledu realizacije odobrene strukture budžeta izmijenjene u korist opremanja i modernizacije”, zaključila je Pejanović-Đurišić.

Bonus video: