Dedović: Priznanje državi na evroatlantskom putu

"Sada bi trebalo da i protivnicima članstva bude jasno da je NATO politički savez kojem je stalo do očuvanja demokratskih vrijednosti i vladavine prava"
184 pregleda 8 komentar(a)
Aleksandar Dedović, Foto: Arhiva Vijesti
Aleksandar Dedović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.06.2014. 14:55h

Činjenica da pitanje poziva za članstvo Crne Gore u NATO-u neće biti razmatrano na samitu Velsu i mogućnost da to bude učinjeno između dva samita je rijetkost u funkcionisanju NATO-a i priznanje naporima države na evroatlantskom putu, ocijenio je izvršni direktor Alfa Centra, Aleksandar Dedović.

Prema njegovim riječima, u ovom momentu, za ovakav stav o izostanku proširanja Saveza postoje i objektivni razlozi geopolitičke i ekonomske prirode, na koje se ne može ozbiljnije uticati.

On je kazao da su izvještaji o realizovanim reformama, dostignutim standardima i uspjesima na putu u NATO članstvo ozbiljno analizirani i vrednovani od partnera.

"Zbog toga smo ohrabreni da nastavimo u ovom pravcu“, rekao je Dedović agenciji MINA.

On je kazao da je bi sada trebalo da i protivnicima članstva bude jasno da je NATO politički savez kojem je stalo do očuvanja demokratskih vrijednosti i vladavine prava i da će promjene u društvu rezultirati kvalitetnijim životom za sve građane.

Prema njegovim riječima, ova činjenica, kao i redefinisana i prilagođena komunikacija sa građanima, rezultiraće i većim stepenom povjerenja građana u vrijednosti koje ovaj Savez godinama baštini.

U Alfa Centru, kako je kazao, zadovoljni su sprovedenim reformama čiji su rezulati sve vidljiviji u društvu.

"Za nas su ove promjene mnogo značajnije nego datum slanja pozivnice. Crna Gora, kao zrelo i pravedno društvo, će i ovaj poziv odgovornije prihvatiti i ozbiljnije uvažiti“, poručio je Dedović.

Bonus video: