Đeljošaj: Promjena u Tuzima se neće osjetiti ako opstane trenutna vlast

Kako je naveo, biće poboljšan servis građana i sva svoja prava iz lokalne uprave moći će da rješavaju na maternjem jeziku
58 pregleda 2 komentar(a)
Nik Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Nik Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.08.2018. 11:37h

Promjenu statusa opštine Tuzi neće osjetiti niko ako trenutna vlast osvoji većinu na narednim izborima, ocijenio je funkcioner Albanske alternative (AA) Nik Đeljošaj.

Tuzi će 1. septembra, na osnovu izmjena i dopuna Zakona o teritorijalnoj organizaciji, dobiti status samostalne opštine.

„Siguran sam da će građani podržati nacionalne partije, koje su bile iskreno i uvijek za opštinu i time pokazati da vrednuju trud i angažman svojih predstavnika“, kazao je Đeljošaj agenciji MINA.

Kako je naveo, biće poboljšan servis građana i sva svoja prava iz lokalne uprave moći će da rješavaju na maternjem jeziku.

Đeljošaj je dodao da će opština imati budžet koji će biti upotrebljen za potrebe građana i razvoj infrastrukture za naseljena mjesta, kao i za razvoj biznisa i ulaganja u poljoprivredu, turizam, proizvodnju.

„Svakako, niko nikad nije tražio da oduzme sebi pravo na opštinu, samo zahtjeve za većim ovlašćenjima. Tako će biti i sa Tuzima“, poručio je Đeljošaj.

Govoreći o ekonomskim parametrima, on je naveo da je dilema finansijskog opstanka opštine Tuzi bila lažna dilema onih koji su bili protiv opštine, iz različitih razloga i uglova.

„Svi ekonomski elaborati su pokazali finansijsku održivost. Albanske partije će rukovoditi opštinom Tuzi i pokazaće na djelu da je naš zahtjev imao utemeljenje, umorni smo od dokazivanja na priči i eloboratima, uskoro ćemo pokazati na djelu“, kazao je on.

Na pitanje ko je najzaslužniji za dobijanje samostalnog statusa opštine, Đeljošaj je rekao da to nije najvažnije i da će vrijeme sve pokazati.

„Znam decidno ko, kako i gdje je stavio pečat da dobijemo opštinu, biće vremena i za taj dio. Svakako da albanske nacionale partije i naša dijaspora treba da iskreno slave“, naveo je Đeljošaj.

Prema njegovim riječima, za usvajanje zakona je bila potrebna podrška i Demokratske partije socijalista (DPS) na državnom nivou.

„Usvojeni predlog u Skupštini je bio predlog Vlade Crne Gore i naravno da smo zahvalni svim njenim konstituentima na podršci u Vladi i Skupštini“, rekao je Đeljošaj.

Kako je kazao, AA je formirana sa ciljem osnivanja opštine Tuzi „i srećni smo što smo dio cjeline koja je u finalu završila ovo pitanje“.

„Sada nastavljamo da ozbiljno i posvećeno radimo na narednim projektima i razvoju Malesije i integraciji i faktorizaciji Albanaca u Crnoj Gori“, poručio je Đeljošaj.

Bonus video: