File: Očekujemo opipljive rezultate u istragama nasilja nad novinarima

File je zamjerio vladajućim i opozicionim snagama što ne uspijevaju da izaberu VDT
6 komentar(a)
Štefan File, Foto: Beta/AP
Štefan File, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.06.2014. 19:04h

Evropski komesar Štefan File danas je u Luksemburgu pozdravio otvaranje još tri poglavlja u pregovorima o članstvu Evropske unije (EU) i Crne Gore i saopštio da je na ministarskom zasijedanju Savjeta za Stabilizaciju i pridruživanje EU - Crna Gora zaključeno da je vlada u Podgorici napredovala u jačanju vladavine prava.

File je naglasio da se u to moraju uvjeriti i građani, ukazavši i na zamjerke o nepravilnostima na nedavnim izborima "što mora biti primjereno istraženo".

Evropski komesar je takođe rekao da, i pored ustavnih promjena, još uvijek nije postavljen državni tužilac Crne Gore zbog toga što u parlamentu nema poslaničke većine da to usvoji i zamjerio i vladajućim i opozicionim snagama što ne uspijevaju da to sprovedu.

"Mi ponovo pozivamo da se prekine s nekažnjivošću nasilja i prijetnji novinarima i očekujemo opipljive rezultate u istrazi koji će biti više od ustanovljavanja komisije za tu svrhu i stvoriti bolju atmosferu za sredstva informisanja u Crnoj Gori", rekao je File.

Dimitris Kurkulas, zamenik šefa diplomatije Grčke, predsjedavajuće EU, na konferenciji za štampu pozdravio je činjenicu da je u pregovorima s Crnom Gorom, uz otvaranje pregovora o poglavljima prometa kapitala, spoljne bezbjednosti i finansijske kontrole, ukupno otvoreno 12 poglavlja.

On je ocijenio da su vlasti u Podgorici ostvarile napredak i predočio da treba da "održe zamah reformi".

Kurkulas je naglasio da Podgorica "mora da i dalje radi na otklanjanju izazova i nedostataka na važnim područjima vladavine prava", kao i na jačanju sposobnosti državne uprave.

Kurkulas i File su pozdravili priključivanje Podgorice odlukama i mjerama EU u vezi sa situacijom u Ukrajini.

File je želio da "posebno podvuče konstruktivnu ulogu Crne Gore i posebno šefa diplomatije Igora Lukšića koji je odigrao vodeću ulogu u jačanju saradnje zemalja u procesu stabilizacije i pridruživanja".

Šef crnogorske diplomatije Igor Lukšć istakao je značaj otvaranja tri nova poglavlja u pregovorima s EU i naglasio da će "vladavina zakona bez sumnje ostati ključna u daljim naporima".

Lukšić je dodao da vlada u Podgorici ulaže napore da "učvrsti rezultate izbora i reforme pravosuđa".

U decembru prošle godine Evropska komisija primijenila je novu strategiju u pregovorima o članstvu sa zemljama Zapadnog Balkana i tako su za Crnu Goru otvorena najprije dva ključna poglavlja, 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa, osnovnih prava i sloboda, kao i suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala.

Bonus video: