Samo DPS protiv kontrole primjene izbornog zakona

Poslanik DPS-a Milorad Vuletić rekao je da se za procesuiranje nijesu stekli formalni uslovi
51 pregleda 2 komentar(a)
Odbor za politički sistem, Foto: Savo Prelević
Odbor za politički sistem, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.06.2014. 13:23h

Skupštini Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu podržao je Predlog za formiranje Privremenog odbora koji bi kontrolisao sprovođenje izbornih zakona.

Protiv takvog predloga tri opoziciona poslanička kluba glasao je jedino DPS.

Poslanik DPS Milorad Vuletić rekao je da se za procesuiranje nijesu stekli formalni uslovi, odnosno da nijesu usvojeni svi izborni zakoni i da ne postoji "dobra praksa" u parlamentu u vidu konsenzusa njegovog kolegijuma.

Goran Danilović (DF), koji je obrazložio predlog, rekao je da je DPS već dva puta na kolegijumu tražio odlaganje donošenja odluke na tu temu i da se zato nije čekao konsenzus.

Rifat Rastoder (SDP) je kazao da formalnosti nijesu ključni u ovom slučaju jer se pokazalo da postoje problemi u izbornom procesu.

Privremeni odbor za vršenje nadzora nad radom državnih organa, organa državne uprave i organa lokalne uprave u pogledu dosljedne primjene zakona u cilju izgrađivanja povjerenja u izborni proces, kako glasi puni naziv, podnijeli su poslanici i šefovi klubova DF, SNP i Pozitivne Crne Gore Goran Danilović, Aleksandar Damjanović i Mladen Bojanić.

Danilović je prihvatio amndman manjinskih partija da odbor ima dva predstavnika više.

Zakonodavni odbor ranije nije podržao predlog za formiranje Privremenog odbora, jer su glasovi poslanika bili podijeljeni.

Bonus video: