DF: Neće biti poziva u Velsu, DPS: Poziv je realnost

U DF-u smatraju i da u Crnoj Gori od Vlade nema suštinskih reformi
17 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2014. 13:13h

Stavovi saopšteni nakon sastanka crnogorskih ministara sa NATO zvaničnicima u Briselu ukazuju na to da Crna Gora neće dobiti poziv za članstvo u Alijansi na predstojećem samitu, smatra funkcioner Demokratskog fronta (DF), Predrag Bulatović.

Na sastanku ministara Igora Lukšića i Milice Pejanović Đurišić sa Sjeverno-atlantskim savjetom u Briselu, NATO članice su, kako je navedeno u zajedničkom saopštenju dva ministarstva, pohvalile napredak učinjen tokom protekle godine, ocjenjujući da su postignuti vidljivi rezultati u četiri ključne oblasti.

"Sastanak, koji je održan u sjedištu NATO, sadržavao je formulacije iz kojih se može naslutiti da Crna Gora neće dobiti poziv za članstvo u NATO-u na samitu u Velsu”, rekao je Bulatović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, date su ocjene o okončanom četvrtom ciklusu Akcionog plana za članstvo i ponovljeno je da je NATO ostao posvećen i dalje politici otvorenih vrata, što je, dodao je, jedan opšti stav.

"Ne treba prejudicirati stvari, jer će tokom juna očigledno biti jedan sastanak unutar NATO-a gdje će se pripremiti samit u Velsu na kom će se odlučiti shodno interesima, prije svega NATO-a, hoće li biti proširenja ili ne”, kazao je Bulatović.

Kako sada stvari stoje, dodao je, to neće biti politika NATO-a.

“U DF-u smatramo da Vlada i dalje, zbog svojih unutrašnjih potreba, zbog zloupotreba državnih resursa u izborne svrhe i nedemokratičnosti izbora, nemogućnosti da se sklopi koalicija DPS-SDP u Podgorici, zbog katastrofalne ekonomske situacije, vodi tu kampanju vezano za članstvo u NATO, kako bi se prekrili ovi negativni rezultati”, rekao je Bulatović.

U DF-u smatraju i da u Crnoj Gori od Vlade nema suštinskih reformi.

“Prije svega u oblasti vladavine prava, nema mjerljviih rezultata, posebno kad je riječ o korupciji na visokom nivou, nijesu reformisane bezbjednosne službe i veoma se sporo vrši modernizacija vojske i veoma je loš materijalni položaj pripadnika Vojske Crne Gore”, kazao je Bulatović.

Kako je rekao, bez obzira na sve, i dalje je, prema podacima DF-a, podrška građana za NATO niska, odnosno, većina je protiv učlanjenja, i u tom savezu smatraju da, ako se i kad dobije poziv za članstvo, eventualna odluka o tome može biti donesena jedino na referendumu.

Ocjene članica NATO-a da je Crna Gora uspješno okončala četvrti ciklus Akcionog plana za članstvo (MAP) su očekivane, i realno je dobijanje poziva na samitu u Velsu, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Iz Vlade je saopšteno da je, na sastanku Crne Gore sa Sjeverno-atlantskim savjetom u sjedištu NATO-a u Briselu ocijenjeno je da je uspješno okončala četvrti ciklus MAP, a članice Alijanse su pohvalile napredak protekle godine, ocjenjujući da su postignuti vidljivi rezultati u četiri ključne oblasti.

Poslanik DPS-a Obrad Stanišić kazao je agenciji MINA da su takve ocjene sasvim očekivane.

"To je samo potvrda da zvanična Crna Gora i njene institucije imaju snažnu političku volju da ostvare svoje nacionalne ciljeve – članstvo u NATO i Evropskoj uniji“, rekao je Stanišić.

Prema njegovim riječima, nakon takvih ocjena sasvim je očekivano da Crna Gora, na predstojećem samitu Alijanse u Velsu, dobije poziv za članstvo u Alijansi.

"Jer, poslije dobrih rezultata, realno je da treba očekivati dobre vijesti sa samita u Velsu“, smatra Stanišić.

Ocjene iz Brisela, kako je naveo, potvrđuju da u Crnoj Gori postoji snažna politička volja da se reforme sprovedu i realizuju.

"To razuvjerava one koji svoju državu, zbog partijskih i ličnih interesa, predstavljaju u što gorem svijetlu u međunarodnoj zajednici“, kazao je Stanišić, dodajući da misli na veći dio opozicije.

U tome ih, tvrdi on, najviše demantuju zvanične evropske institucije „koje svakim danom sve više uviđaju da smo na pravom putu, i da je Crna Gora mnogo bolje viđena i shvaćena u Evropi, nego što je pokušavaju predstaviti pojedini opozicionari“.

"Oni nijesu opozicija vlasti, već svojoj državi Crnoj Gori“, zaključio je Stanišić.

Bonus video: