CGO: Đukanović da smijeni šest ministara

“Predsjednik Vlade i članovi Vlade ne mogu vršiti poslaničku i drugu javnu funkciju, niti profesionalno obavljati drugu djelatnost.”
0 komentar(a)
Vlada, sjednica Vlade, Foto: Savo Prelević
Vlada, sjednica Vlade, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.06.2014. 08:32h

Centar za građansko obrazovanje CGO je juče podnio inicijativu premijeru Milu Đukanoviću da razriješi dužnosti šest ministara koji, kako navode, krše Ustav Crne Gore.

CGO ukazuje da pojedini članovi Vlade permanentno krše član 104 Ustava Crne Gore koji se odnosi na nespojivost funkcije: “Predsjednik Vlade i članovi Vlade ne mogu vršiti poslaničku i drugu javnu funkciju, niti profesionalno obavljati drugu djelatnost.”

“Naime, ministarka nauke Sanja Vlahović, pored obavljanja ministarske funkcije, ima status predavača na Univerzitetu Mediteran u Baru i Univerzitetu Singidunum u Beogradu, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović osim za rad u Ministarstvu prima dodatne naknade kao predavač na Univerzitetu Donja Gorica, što je isti slučaj i sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem, i potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem.

Ministar finansija Radoje Žugić, pored ministarske nadoknade, prima nadoknadu kao predavač na Fakultetu za mediteranske poslovne studije u Tivtu, a uvidom na sajt Pomorskog fakulteta u Baru se takođe navodi kao predavač (iako nikakvu nadoknadu po tom osnovu nije prijavio Komisiji za spriječavanje sukoba interesa), dok ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić pored ministarske plate dobija novčanu naknadu i od Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici.

Ministar kulture Branislav Mićunović, u ostavci, slijedio je primjer gore pomenutih kolega, pa je osim ministarske nadoknade primao nadoknadu i kao profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti UCG”, saopšteno je iz CGO-a.

CGO je zatražio od Đukanovića da sprovede postupak razrešenja svih članova Vlade koji “grubo krše ustavne norme koje regulišu nespojivost funkcije, a za što su priloženi nesporni dokazi”

“Da se na vrijeme razmišljalo o poštovanju Ustava, ovim članovima Vlade se mogao ponuditi rok za otklanjanje neustavnosti u dijelu paralelnog vršenja funkcije i profesionalnog obavljanja druge djelatnosti. Kako su posljedice koje su nastupile izazvale ozbiljnu društvenu štetu za javni interes imenovani članovi Vlade treba da budu razriješeni, navedeno je u Inicijativi“, istaknuto je u saopštenju.

CGO smatra da članovi Vlade bez ikakve sankcije flagrantno krše Ustav ismijava i sam Ustav, te da se poništava sva Vladina opredijeljenost za uspostavljanje sistema vladavine prava.

"Ukoliko članovi Vlade mogu da krše Ustav onda to nedvosmisleno šalje poruku javnosti da u Crnoj Gori Ustav i zakon ne važe za sve, odnosno da postoje građani prvog i drugog reda, a to svakako nije osnova na kojoj se društvo može demokratizovati“, zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: