Danilović: DF čeka da se prvo dogovore među sobom i sa DPS

Ne znam šta bi mogao sada da uradi DF, a da ne bude pretenciozno, da ne bude shvaćeno kao dolivanje ulja na vatru
0 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Goran Danilović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.06.2014. 06:56h

Demokratski front će sačekati da se koalicioni partneri SDP i Pozitivna prvo dogovore između sebe, zatim da SDP završi pregovore sa DPS-om, pa tek onda uključiti u eventualne razgovore oko formiranja vlasti u Podgorici, kazao je funkcioner DF-a Goran Danilović.

Na pitanje zašto je u dosadašnjim iznošenjima platformi i pregovorima taj savez bio pasivan, Danilović je kazao da DF nije tas na vagi, već potencijalni stub buduće vlasti.

“A oni koji su sa pet mandata zaista tas odlučili su da pregovaraju redosljedom po kojem prvo treba međusobno da se dogovore, a onda pričaju sa DPS-om. U takvoj situaciji ne znam šta bi mogao da uradi DF, a da ne bude pretenciozno i nepotrebno, da ne bude shvaćeno kao pritisak i dolivanje ulja na vatru. Mi radimo ono što je jedino moguće- da javno data obećanja da će prvo pričati stari koalicioni partneri budu realizovana i da potom razgovaraju sa nama. Ako svi sada objavimo svoje platforme i krenemo u neku vrstu pregovaranja, mislim da bi se javnost glasno smijala, a neki bi možda i kukali”, kazao je Danilović.

On je rekao da DF nije “neko ko može da pregovara i sa jednom i sa drugom stranom”.

“Mi imamo svoj program, svoje principe i sa njima ćemo sačekati potencijalne pregovarače. Definitivno ne očekujemo da razgovaramo sa DPS-om. Kada je već tako, ne možemo se uključiti u razgovore prije nego što obave ono što su obećali javnosti iz Evropskog lica Podgorice (ELP). Mi razgovore možemo sačekati bezbjedno i spremno, jer izuzev priče o razvoju grada, ne mislimo nikoga ucjenjivati i uslovljavati bilo kojim drugim reješenjima. Vjerujte da ne znam šta bi DF trebalo da uradi u trenutku kada oni javno prije izbora kažu da će prvo razgovarati sa DPS-om. Šta da kažemo: nemojte s njima, nego s nama. Strpljivo čekamo da vidimo mogu li jedni sa drugima, a mi smo tu”, kazao je Danilović.

Na pitanje koji su to principi od kojih ne bi odustali u eventualnim pregovorima, on je kazao da DF, za sada, nema potrebu da odustaje ni od jednog od svojih rješenja, jer “nijedno od njih nije biološke prirode”.

“DF je imao veoma ozbiljan i studiozan program za Podgoricu. Nadamo se da ni u kojim razgovorima nećemo morati da odustajemo ni od jednog od proklamovanih načela i ne očekujemo da će neko od nas to tražiti. Očekujemo da se ne ispostavljaju neke nove ponude koje bi značile na lokalnom nivou otežavanje saradnje”, kazao je Danilović.

Teško je pregovarati sa DPS-om

Danilović je rekao da pretpostavlja da je koaliciji Evropsko lice Podgorice “zaista teško da pregovara sa Demokratskom partijom socijalista”.

“Ljudima koji su neprekidno na vlasti 24 godine, a ako ćemo iskreno i 70, treba ispostaviti neke uslove i treba nešto tražiti od njih. Demokratski front do svojih glasova ne dolazi ni ucjenom ni kupovinom, već jasnim načelima koja propovijedaju vladavinu prava, slobodno društvo, demokratiju poštovanje zakona. Stoga, među potencijalnim partnerima koji na pošten način dolaze do glasova ne bi trebalo da bude uslovljavanja. A ako je nekome posebno stalo do određenih načela demokratije spremni smo o tome da razgovaramo i istaknemo ih u prvi plan”, rekao je Danilović.

Bonus video: