Đukanović: Vodim vladu mimo volje

Premijer nagovijestio odlazak iz vlade kad se “normalizuje evropska ekonomija ove godine”
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 18.06.2014. 06:39h

Premijer Milo Đukanović izjavio je da vodi vladu protivno svojoj volji i afinitetima, i da se nada povlačenju nakon “normalizacije” prilika u državi.

Odgovarajući na pitanje je li došlo vrijeme da ustupi mjesto nekom mlađem nakon 25 godina na funkcijama premijera ili predsjednika, tokom razgovora sa grupom novinara iz EU, on je kazao da se dva puta povlačio i vraćao u vladu protiv svoje volje.

Prema snimku razgovora, u koji su “Vijesti” imale uvid, Đukanović je pojasnio da se prvi put vratio jer je “njegov nasljednik završio na hemoterapiji”, i da ga je partija zamolila da završi taj mandat.

Đukanović je izbjegao da kaže zbog čega je zamijenio Igora Lukšića, navodeći da su na kraju 2012. godine raspisani izbori na kojima je DPS tijesno sačuvao povjerenje zbog ekonomije.

Na konstataciju njemačkog novinara, da su u Crnoj Gori učestali napadi na medije i da uglavnom nemaju pravni epilog, premijer je kazao da mediji funkcionišu slobodno ali da njihova sloboda nije praćena profesionalnošću

"Ja zaista mislim da je ovo godina normalizacije poslovanja evropske ekonomije i da ćemo uskoro imati uslove u kojima ćemo moći slobodnije da odlučujemo o onome što su naši interesi i lični afiniteti".

Grupa od desetak novinara prethodna dva dana razgovarala je sa crnogorskim zvaničnicima u okviru projekta “Otkrijmo Crnu Goru” koji finasira Evropska komisija. Oni su razgovarali i sa predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem, pregovaračem Andrijom Pejovićem, parlamentarcima i dijelom civilnog sektora.

Na konstataciju njemačkog novinara, da su u Crnoj Gori učestali napadi na medije i da uglavnom nemaju pravni epilog, premijer je kazao da mediji funkcionišu slobodno ali da njihova sloboda nije praćena profesionalnošću.

Premijer je optužio vlasnike “Vijesti” i “Monitora” da protiv njega vode političku borbu i da nastupaju kao čelnici opozicije

Premijer je odbacio navode da je Crna Gora privatna država, navodeći da takva država ne može biti pred vratima EU i NATO. Pojašnjavajući da je Rusija istorijski prijatelj Crne Gore, Đukanović je istakao da to ne obavezuje zvaničnu Podgoricu da ide suprotno nacionalnim interesima.

On očekuje da Moskva razumije interese Crne Gore. “Iz jedne nedavne reakcije ruskog ministarstva vanjskih poslova vidjelo se da ne razumiju najbolje takav naš put, ali to ne znači da ćemo mi napustiti svoj kurs. Mi veoma odlučno idemo putem evroatlanskih intergacija”.

Na pitanje da prokomentariše potenciranje 23. i 24. poglavlja u pregovorima sa EU, Đukanović je kazao da Brisel s razlogom insistira na vladavini prava. On je kazao da je to u interesu Crne Gore zbog potrebe za stranim investicijama.

“Vijesti” predvode opoziciju

Premijer je optužio vlasnike “Vijesti” i “Monitora” da protiv njega vode političku borbu i da nastupaju kao čelnici opozicije.

“Vode protiv mene ličnu kampanju i pod plaštom nezavisinih medija nastupaju kao partijski prvaci opozicije. Ne postoji nijedan atribut koji ja već nisam dobio od tih medija, od toga da sam šef balkanske mafije i glavni kriminalac regiona, ubica i lopov, i sve to je njihovo pravo da misle o meni. Moje pravo je da kažem šta mislim o takvom načinu javnog djelovanja”, kazao je Đukanović, odgovarajući na pitanje zašto nezavisne medije naziva monstrumima, medijskom mafijom...

On je rekao i da se svaki njegov odgovor tretira kao napad na slobodu medija.

“Ne može se biti slobodan novinar a potpisivati kandidaturu naših političkih protivnika. Moje je pravo da mislim da oni preko medija vode političku borbu”.

Bonus video: