Crna Gora i Srbija ustupaju jedna drugoj mjesta za ambasade

Lukšić i Dačić složili su se da nije moguće postići kompromis oko dvojnog državljanstva, pošto Srbija i Crna Gora imaju različite stavove
111 pregleda 6 komentar(a)
Igor Lukšić, Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Igor Lukšić, Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 17.06.2014. 19:09h

Crna Gora i Srbija ustupiće jedna drugoj prostor za smještaj ambasada u Podgorici i Beogradu, predviđeno je sporazumom koji su danas potpisali šefovi diplomatija dvije zemlje, Igor Lukšić i Ivica Dačić.

Lukšić i Dačić potpisali su sporazum o saradnji dvije diplomatske akademije i sporazum o ustupanju krišćenja nepokretnosti na recipročnoj osnovi za smještaj diplomatsko-konzularnih predstavništva.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare objasnio da danas nije potpisan sporazum o zajedničkim ambasadama i diplomatsko-konzularnim predstavništvima širom svijeta, već sporazum po kojem će države jedna drugoj pomoći tako što će dati na korišćenje prostor za ambasade, prenosi Tanjug.

Dačić nije isključio mogućnost da se u narednom periodu razgovara i o zajedničkim diplomatskim predstavništvima.

Lukšić je rekao da ima prostora da se nastave razgovori o zajedničkom nastupanju u nekim djelovima svijeta, gdje bi to imalo ekonomski rezon, i da se o tome može razgovarati u budućem periodu.

Bez dogovora o dvojnom državljanstvu

Dačić je izjavio danas u Beogradu da su Srbija i Crna Gora na putu ka EU koji se, bez obzira na brojne teškoće i nepravedna uslovljavanja, mora preći kako bi obezbijedile bolju budućnost sopstvenim državama i narodima.

Srpski šef diplomatije rekao je da su međusobni odnosi dvije države neuporedivo bolji nego što su bili do prije nekoliko godina, jer su se obje strane trudile da unaprijede saradnju po pitanjima koja su izazivala bespotrebne tenzije.

Lukšić i Dačić složili su se da nije moguće postići kompromis oko dvojnog državljanstva, pošto Srbija i Crna Gora imaju različite stavove.

"Nije moguće postići kompromis zbog suprostavljenih pristupa, a oba su legitimna", rekao je Dačić.

Lukšić je rekao da je potrebno odlične političke odnose produbiti kroz konkretne kanale saradnje "na pragmatičnoj saradnji".

Crna Gora značajan regionalan partner za Srbiju

Srbija vidi Crnu Goru kao značajnog regionalnog partnera na putu ka EU, poručila je ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović tokom sastanka sa Lukšićem.

Na sastanku u Beogradu je ocijenjeno da dvije zemlje imaju odlične bilateralne odnose koji se u kontinuitetu razvijaju i unapređuju.

„Joksimović je zahvalila na podršci koju Crna Gora pruža Srbiji u pregovaračkom procesu i istakla da Srbija vidi Crnu Goru kao značajnog regionalnog partnera na putu evropske integracije“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Ona je ocijenila da su razmjena iskustava i saradnja pregovaračkih struktura posebno važni za dalji integracioni put Srbije.

Lukšić je upoznao sagovornicu sa aktuelnim momentom u pregovaračkom procesu Crne Gore i ukazao na značaj održavanja redovne komunikacije između pregovaračkih struktura Crne Gore i Srbije.

„On je izrazio zadovoljstvo povodom uspješne realizacije sprovedenih aktivnosti u okviru IPA fondova, kao i kvalitetnom saradnjom dva ministarstva pravde vezano za oblasti iz poglavlja 23 i 24 što ukazuje na koordinisani nastup država i na taj način jača poziciju regiona“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su ocijenili da su prekogranična saradnja i koordinisan nastup dvije države važni kako bi se odredili prioriteti po pitanju finansijskih sredstava koje Unija namjerava da putem investicija usmjeri u region zapadnog Balkana, čime bi region mogao da postane kompaktniji i konkurentniji.

Bonus video: