Za DPS rezultat izbora potvrdio superiornost partije, opozicija bez povjerenja u izborni proces

Vuk Maraš iz MANS-a je rekao da Ustavni sud osporava samo zakone koje DPS ne podrži u parlamentu
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2014. 14:01h

Predstavnici opozicije ocijenili su da na lokalnim izborima nije izgrađeno povjerenje u izborni proces, dok u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) smatraju da je njen rezultat potvrdio superiornost političke ponude te partije.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Rifat Rastoder smatra da na lokalnim izborima cilj nije ostvaren.

„Nijesmo postigli željeno povjerenja među sobom niti u izborni proces", kazao je Rastoder na panelu Izborno zakonodastvo-rezultati i očekivanja, koje je organizovao CDT.

Prema njegovim riječima, SDP je bio u specifičnoj poziciji, navodeći da ga je to podsjećalo na 1996. godinu, „između dvije kolone ili dvije vatre“.

„Direktni i indirektni pritisak na birače preko socijale i penzija, što je trenutno najozbiljniji vid političke korupcije, prelazi sve granice. Kao direktni pritisak se javio i uticaj na birače i partnere, i sa strane opozicije. Jedno nijesmo završili, a drugo smo neadekvatno završili“, rekao je Rastoder.

Poslanik DPS-a Milutin Simović rekao je da rezultat koji je ta partija ostvarila predstavlja superiornost njehove političke ponude, a građani su pokazali da DPS zaslužuje i ponovo dobija povjerenje.

„Lokalne izborne je obilježilo i to što neki nijesu bili u posmatračkoj već pomagačkoj misiji. Više su ličili na Mrežu za afirmaciju Demokratskog fronta (DF). Iz toga svi zajedno treba da izvučemo određene poruke, kao i njihovi finansijeri“, ocijenio je Simović.

Milutin Đukanović iz DF-a rekao je da su netačne te optužbe na račun MANS-a, navodeći da je ta nevladina organizacija (NVO) samo registrovala nepravilnosti.

„NVO i građansko društvo treba da insistira da se oni otklone. Vi očito smatrate da je i Evropska unija (EU) učestvovala u zavjeri protiv DPS-a“, kazao je Đukanović.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Neven Gošović ocijenio je da nije došlo do izgradnje povjerenja u izborni proces.

„Prvi preduslov je stvaranje demokratskog ambijenta u kojem slobodna volja građana ne bi zavisila od njihove ekonomske zavisnosti. Evidentirane su brojne nepravilnosti", naveo je Gošović.

On smatra da zbog izostanka reakcije policije i tužilaštva nema povjerenja u izborni proces. „Vlast koja ne počiva na slobodno izraženoj volji građana, lako dolazi u političku ili bilo koju drugu krizu", kazao je Gošović.

Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) podsjetio je da su poslanici prekršili Zakon o izboru odbornika i poslanika jer nijesu izabrali Državnu izbornu komisiju (DIK).

„Situaciju je dodatno iskomplikovala i Vladina informacija da novca za primjenu zakona nema, a to se odnosi i na izdvajanje finansija za rad i profesionalizaciju DIK-a“, kazao je Koprivica.

On je naveo da je ta ocjena, ukoliko tako zaista bude, potpuno neprihvatljiva i neodrživa.

„Vlada mora primjenjivati zakone koje donosi Skupština, to je obaveza o kojoj nema pregovora. Ministarstvo finansija, prema tom zakonu, mora će obezbjediti neophodna finansijska sredstva za sprovođenje ovog zakona iz sredstava budžetske rezerve“, smatra Koprivica.

Koprivica je ukazao da Skupština još nije ispoštovala Zaključke i formirala radnu grupu koja bi pratila primjenu izbornih zakona.

„U međuvremenu su se pojavile drugi predlozi, ako smo dobro razumijeli, opozicija je predložila novu i drugačiju varijantu, DPS je od toga odustao“, podsjetio je Koprivica.

Vuk Maraš iz MANS-a je rekao da Ustavni sud osporava samo zakone koje DPS ne podrži u parlamentu.

On je podsjetio da je MANS radio provjeru biračkog spiska, utvrdio hiljade nepravilnosti, navodeći da još čekaju reakcije organa.

„Ovo je pokazalo da nemamo adekvatan izborni sistem koji funkcioniše. Pokazali smo da nijedna institucija ne radi svoj posao kako treba“, naveo je Maraš.

Vlado Dedović Centra za monitoring i istraživanje smatra da je Crnoj Gori potrebna stručna priča koja će formirati zakonodavni i institucionalni okvir.

„Ovo što se dešavalo u posljednjih godinu tome ne doprinosi. Treba nam novi pristup. Trebaju nam zakoni koji su primjenjivi i institucije koje mogu da primjene zakone“, kazao je Dedović.

Galerija

Bonus video: