Traže otvaranje crnogorskog konzulata u Lovćencu

Lovćenac je jedino naselje van Crne Gore koji ima većinsko crnogorsko stanovništo
210 pregleda 7 komentar(a)
Lovćenac, Foto: Crnogorska partija
Lovćenac, Foto: Crnogorska partija
Ažurirano: 16.06.2014. 18:31h

Crnogorsko društvo "Lovćen" sjutra će zvanično uputiti svim institucijama i relevantnim faktorima Crne Gore zahtjev za otvaranje konzulata u Lovćencu, zbog, kako su pojasnili, sve većih zahtjeva i potreba crnogorske nacionalne zajednice u Vojvodini.

“Opština Mali Iđoš na sjeveru Vojvodine na predlog Crnogorskog društva 'Lovćen' iz Lovćenca pozitivno je ocijenila i dala saglasnost da buduće konzularno predstavništvo Crne Gore bude u Lovćencu”, saopšteno je iz te organizacije.

Iz Crnogorskog društva "Lovćen" naveli su da su geografski položaj Lovćenca i infrastruktura od velikog su značaja za budući konzulat, jer je naselje smješteno u blizini svih naselja u kojima je zastupljena crnogorska nacionalna zajednica - Novi Sad, Subotica, Bačka Topola, Feketić, Vrbas, Kula, Bačko Dobro Polje, Zmajevo i Ravno Selo.

“Još bitniji faktor od geografskog položaja za otvaranje konzularnog predstavništva je volja crnogorskih udruženja, lokalne uprave,političkih subjekata, privrednika, kao i neprocjenjivi i iskreni patriotizam Lovćenčana”, kaže se u saopštenju.

Zahtjev za otvaranje konzulata u Lovćencu biće zvanično sjutra upućen svim institucijama i relevantnim faktoruma Crne Gore.

Lovćenac je jedino naselje van Crne Gore koji ima većinsko crnogorsko stanovništo i nalazi se u središtu Bačke.

Bonus video: