Krivokapić poništio Lazovićevu platformu: Prvo sa PCG, ključ vladavina prava

Predsjedništvo SDP-a je ovakvom formulacijom u drugi plan gurnulo NATO integracije
82 pregleda 147 komentar(a)
Raško Konjević, Damir Šehović, Ranko Krivokapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Raško Konjević, Damir Šehović, Ranko Krivokapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.06.2014. 06:57h

Predsjedništvo SDP-a je saopštilo sinoć da će ključni kriterijum za formiranje lokalnih vlasti biti vladavina prava, da će u Podgorici prvo razgovarati sa Pozitivnom, kao i da će vrh partije koordinirati aktivnosti pregovaračkih timova.

„Predsjedništvo je usvojilo platformu kao osnov za razgovore o zajedničkoj platformi u okviru koalicije 'Evropsko lice Podgorice', koja je zasnovana na izbornom programu kolicije za uspostavljanje profesionalne i stručne administracije i obećanja građanima u izbornoj kampanji...

Predsjedništvo je konstatovalo da je ključni kriterijum za formiranje lokalnih vlasti prihvatanje temeljnih programskih opredjeljenja SDP-a, posebno u oblasti vladavine prava kao primarnog zahtjeva u evroatlantskim integracijama“, naveo je SDP.

Predsjedništvo SDP-a je ovakvom formulacijom u drugi plan gurnulo NATO integracije koje je kao direktan uslov za formiranje vlasti tražio podgorički odbor Vujice Lazovića. Osim toga, Predsjedništvo je na sto vratilo i pitanje profesionalizacije administracije.

Lazović, koji je na službenom putu u Singapuru, tako će sjesti za pregovarački sto sa Pozitivnom, iako se protivio koaliciji sa tom partijom.

U pregovaračkom timu SDP-a za Podgoricu su i Đorđe Suhih, potpredsjednik Raško Konjević i direktor kampanje SDP-a u Podgorici, poslanik Damir Šehović koji su bili za savez sa Pozitivnom.

Predsjedništvo je dalje dalo „uslovnu saglasnost“ odborima Plava i Rožaja za formiranje koalicija o čemu će ključnu riječ dati Glavni odbor „na bazi prethodno iskazanog stava opštinskih odbora“.

Bar, Pljevlja i Bijelo Polje - paket za DPS

Predsjedništvo SDP-a je usvojilo platformu o osnovama za razgovore o formiranju vlasti u Bijelom Polju, Baru i Pljevljima. DPS u Pljevljima i Baru ne može formirati vlast bez SDP-a, ali može u Bijelom Polju.

Prema informacijama „Vijesti“, SDP namjerava da sa DPS-om u ove tri opštine pregovara u paketu, kako bi obezbijedili nastavak učešća u vlasti u Bijelom Polju. Dok se u Baru Mićo Orlandić , koji je ostvario najbolji rezultat, odlučio za tihu terensku kampanju protiv oslabljenog DPS koji je predvodio nepopularni Zoran Srzentić, umjesto Žarka Pavićevića čije se ime vezuje za brojne afere, Rifat Rastoder i Ervin Spahić vodili su u Bijelom Polju pravi rat sa DPS-om za koga, primjera radi, sumnjaju da je lijepo plakate sa slikama šefa opštinskog odbora SDP-a Tufika Bojadžića sa kokardom na čelu.

Uprkos tome, SDP je ostvario dobar rezultat, a Bojadžić je optužio DPS da je u kampanji „angažovao ljude iz kriminalnih struktura“.

Bonus video: